Foto A fost inaugurat noul Compartiment de Primiri Urgențe al SCBI Cluj. Aparatură de ultimă oră și sistem de telemedicină la ATI
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mai 2025, 13:27
- Sănătate
- Ascultă știrea

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca a inaugurat, miercuri, noul Compartiment de Primiri Urgențe de Specialitate.
Noua secție UPU a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca se află pe spațiul vechii camere de gardă a spitalului, care a fost transformată într-o unitate medicală modernă, dotată cu aparatură de ultimă oră.
"Aici era o cameră de gardă care nu asigura funcționalitatea tuturor cazurilor. Ne-am extins cât am putut. Veneau 80-100 de persoane pe zi și o camera de gardă nu asigura condițiile suficiente pentru derularea activității normale", a explicat managerul spitalului, Ioan Mureșan.
Personalul care lucrează în noul compartiment este alcătuit din 6 medici, 19 asistenți medicali, 6 infirmiere, 6 îngrijitoare, 5 brancardieri, 5 registratori medicali, plus personalul din laboratoare, care funcționează acum 24 din 24 de ore.
Noul Compartiment de Primiri Urgențe se adresează pacienților din toată patologia de infecțioase, însă se pot adresa unității medicale și cei cu alte afecțiuni. După primele investigații, pacienții cu patologie care nu ține de bolile infecțioase sunt transferați în alte unități medicale, în funcție de diagnostic, dar doar după ce se stabilizează.
Secția are și cameră de izolare, iar unitatea a fost dotată cu un sistem pneumatic care asigură o transmitere rapidă și sigură a probelor către laborator.
În unitatea medicală, în cadrul secției de ATI, funcționează și un sistem de telemedicină, care poate facilita consultarea cu medici din 18 spitale din UE pentru stabilirea sau confirmarea unui diagnostic.
"Acest monitor MONA a fost subiectul și obiectul unui studiu european, a unui proiect european de cercetare, dezvoltat în timpul COVID-ului, care a avut ca și obiectiv extinderea serviciilor de terapie intensivă în Europa. Nu mai este doar telemedicină, adică oferirea serviciului de consultație la distanță prin metodele tehnologice deosebite, ci are și rolul de monitorizare a datelor pacientului.
Acum avem practic tot ce se întâmplă cu pacientul și marele avantaj este că nu numai că l-avem aici, dar îl putem împărți cu oricine care are sistemul MONA din Europa. Adică noi putem comunica cu orice spital care are acest sistem și să facem o ședință să ne-i consultăm. Este extraordinar pentru că totul se vede. Practic toate datele sunt acolo", a explicat prof. univ. dr. Mihaela Lupșe.
Până în prezent, prin acest sistem au fost realizate mai multe consultații de telemedicină cu Spitalul Clinic Universitar din Aachen – Germania.
CPU-S a fost creat din nevoia de a avea o structură destinată primirii, evaluării și asigurării tratamentului de urgență persoanelor care se prezintă în mod spontan sau sunt transportate de ambulanțe ori sunt transferate din alte unități sanitare. În prezent, în CPU-S se prezintă, în medie, 100 de persoane în fiecare zi.
Noul compartiment a fost realizat cu o investiție totală de 4.460.000 lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Cluj și din fondurile proprii ale spitalului.
"Ne bucurăm că putem oferi clujenilor, și nu numai, o structură de urgență nouă și modernă, dotată cu aparaturi medicale de înaltă tehnologie, deservită de personal de specialitate și o echipă profesionistă. Aș vrea să știți că acest spital este pentru noi o mândrie și mă bucur că deciziile luate de-a lungul timpului împreună cu domnul manager - undeva în anul 2007-2008 acest spital era falimentar. Ceea ce vedeți astăzi sunt câteva cărămizi puse mai departe la ceea ce noi am planificat acum ceva timp. Este o dovadă clară că atunci când ai continuitate în management și nu schimbi managerii după criterii pe care nimeni nu le știe, se văd și rezultatele. Acest spital - nu o spun eu, o spun specialiștii - în 2020 a fost declarat spitalul numărul unu în România. Este spitalul care a avut cel mai puține decese în perioada de COVID și care a fost apreciat și este apreciat mai departe de toate organismele și instituțiile de profil. Ce trebuie să facem noi, și este simplu, să continuăm investițiile în acest spital și în general în sănătate", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.