A fost lansată o hartă interactivă a centrelor de evaluare COVID/ Vezi locațiile din Cluj

A fost lansată o hartă interactivă a centrelor de evaluare COVID/ Vezi locațiile din Cluj

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat o hartă interactivă cu centrele de evaluare COVID-19.

Harta poate fi deschisă de pe telefon şi laptop și arată cele mai apropiate centre de locul în care te afli. COPAC recomandată pacienților cronici infectați să nu aștepte și să meargă la aceste centre de evaluare, unde medicii îi pot consulta și face investigații și acorda tratamente înainte ca situația lor să se agraveze.

"Am gândit acest instrument online pentru a ajuta pacienţii şi a-i ghida spre cel mai apropiat centru pentru a fi evaluaţi. Chiar dacă suntem pe o perioadă descrescătoare, totuşi pacienţii cu afecţiuni cronice pot avea complicaţii dacă se infectează şi, de aceea, este important să meargă la medic, într-un centru, să fie evaluaţi şi să primească tratament. Chiar eu am beneficiat de evaluare şi tratament într-un astfel de centru", a precizat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Harta poate fi accesată AICI. Selectați județul care vă interesează pentru a afișa doar centrele din zona respectivă, apoi cu un click pe locația dorită se afișează adresa și informațiile de contact ale centrului ales.

"Recomand persoanelor care au un test COVID pozitiv să meargă la un centru de evaluare COVID pentru stabilirea unui tratament adecvat. Pacieții care pot fi monitorizați acasă, vor pleca de la centru cu un tratament după ce li se face evaluarea. Evaluarea cât mai timpurie după primirea rezultatului pozitiv este cu atât mai importantă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice care pot dezvolta complicații", a precizat directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, dr Adrian Marinescu.

În primele cinci zile de la obţinerea rezultatului, persoanele cu cel puţin doi factori de risc trebuie să se adreseze unui centru de evaluare şi tratament COVID-19.

Pe toată durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanţi în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-CoV-2 în România. Raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că peste 93% dintre cei decedaţi aveau cel puţin o boală cronică din următoarele categorii - boli cardiovasculare (7 din 10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) şi afecţiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din 10).

Comenteaza