Adulţii cu ADHD trăiesc cu aproape 10 ani mai puţin - studiu
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2025, 14:31
- Sănătate
- Ascultă știrea

Adulţii diagnosticaţi cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) pot avea o speranţă de viaţă mai scurtă decât cei fără un astfel de diagnostic, potrivit rezultatelor unui nou studiu.
Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului, realizat în premieră mondială, sunt „profund îngrijorătoare”, în timp ce alţi experţi au declarat că rezultatele sunt de-a dreptul „frapante”.
ADHD este o „tulburare de neurodezvoltare” care afectează diferite funcţii cerebrale, precum învăţarea, comunicarea, mişcarea, emoţiile şi atenţia. Tulburările de neurodezvoltare apar în copilărie, fiind cel mai adesea diagnosticată la copiii sub vârsta de 12 ani, şi continuă pe tot parcursul vieţii, pentru multe dintre persoanele afectate, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Regatul Unit, arată 360medical.ro.
Într-un studiu realizat în premieră mondială, ale cărui rezultate au fost publicate pe 23 ianuarie, cercetătorii au comparat peste 30.000 de adulţi din Regatul Unit cu ADHD cu peste 300.000 de persoane care nu suferă de această afecţiune.
Cercetarea s-a bazat pe înregistrări de îngrijire primară din perioada 2000-2019.
Studiul a constatat o reducere aparentă a speranţei de viaţă pentru bărbaţii diagnosticaţi cu ADHD între 4,5 şi 9 ani,şi între 6,5 şi 11 ani pentru femei, în comparaţie cu cei fără acest diagnostic.
Rezultate „foarte îngrijorătoare"
Persoanele cu ADHD prezintă diferenţe în modul în care îşi concentrează atenţia. Ei au adesea o energie ridicată şi o capacitate de a se concentra intens asupra a ceea ce îi interesează. Cu toate acestea, le poate fi dificil să se concentreze asupra sarcinilor obişnuite.
Acest lucru poate duce la mai multă impulsivitate, nelinişte şi diferenţe în planificarea şi gestionarea timpului, ceea ce poate face mai dificilă reuşita la şcoală şi la locul de muncă, ducând la provocări pe termen mai lung. ADHD este prezent încă din copilărie şi se recunoaşte din ce în ce mai mult că persistă la vârsta adultă.
Josh Stott, autor principal al noii cercetări şi profesor de îmbătrânire şi psihologie clinică la University College London (UCL), a declarat că este „profund îngrijorător” faptul că unii adulţi cu ADHD „trăiesc vieţi mai scurte decât ar trebui”. Citiți continuarea aici