Foto Ai grijă de mușchii tăi! Workshop cu antrenamente și sfaturi pentru un stil de viață sănătos, în Parcul Central
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Iul 2025, 10:15
- Sănătate
- Ascultă știrea

Ziua Mondială a Sarcopeniei a fost marcată vineri, 4 iulie, la Cluj-Napoca, printr-un eveniment organizat de Disciplina Geriatrie UMF “Iuliu Hațieganu“ Cluj Napoca, în Parcul Central din municipiu.
Sarcopenia este o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a masei musculare, a forței și a funcției musculare, asociată în special cu înaintarea în vârstă, fiind una dintre principalele cauze ale fragilității și pierderii independenței la vârstnici.
De Ziua Mondială a Sarcopeniei, Disciplina Geriatrie UMF “Iuliu Hațieganu“, prin medicii de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, a organizat un eveniment public de conștientizare a acestei afecțiuni.
"Sarcopenia înseamnă pierderea de masă musculară, dar mai grav decât asta este pierderea de forță musculară, adică de putere. Și acesta este, din păcate, un proces inerent care apare în îmbătrânire.
Acest proces de pierdere de masă musculară începe după vârsta de 30-40 de ani și pierde mai multă forță decât masă. Din păcate, la persoanele în vârstă se accelerează și mai mult, din cauza modificărilor hormonale, a sedentarismului secundar bolilor, din cauza decondiționării ca urmare a inactivității din perioada de adult tânăr.
Ce facem noi ca secție clinică de Geriatrie din cadrul Spitalului Clujana este să evaluăm persoanele, în principiu după vârsta de 60 de ani, pentru gradul de funcționalitate. Și nu mă refer aici numai la funcționalitatea fizică, că vorbim de sarcopenie, ci la funcționalitatea în general, pentru că poți să ai un bătrân activ și mobil, dar care să fie cu un anumit grad de afectare cognitivă sau cu un anumit grad de afectare afectivă. Și, cum spuneam, facem această evaluare geriatrică, în urma căreia noi stabilim un diagnostic funcțional, o clasificare a gradului de fragilitate - adică calitatea întregului organism, mai ales capacitatea lui de reziliență, și facem recomandări personalizate, în funcție de rezultatele obținute la aceste evaluări geriatrice.
Până la urmă evenimentul acesta pentru asta este - să învățăm să îmbătrânim sănătos, nu sănătoși. E important să îmbătrânim sănătos!", a explicat conf. dr. Valer Donca – medic primar Geriatrie-Gerontologie, șef Disciplina Geriatrie Gerontologie din cadrul UMFIH Cluj-Napoca.
Medicii atrag atenția că sarcopenia poate fi prevenită și este chiar reversibilă, printr-un stil de viață activ și o alimentație adecvată.
"Sarcopenia este o boală care impactează profund calitatea vieții oamenilor, în general, mai ales după 60-70-80 de ani. Este cauza căderilor și complicațiilor post-cădere la bătrân, care de multe ori duce la deces, la multă izolare socială, la suferință pentru ei, pentru familie.
Vedem problemele astea foarte mult în clinică și ne-am dorit să facem un eveniment, cu ocazia zilei mondiale a sarcopeniei, în care să vorbim despre rolul mușchiului în organism și nu doar prevenția sarcopeniei, care înseamnă topirea exagerată a masei musculare, în așa fel încât oamenii nu mai pot sta pe picioare și cad, ci să conștientezăm oamenii de beneficiul pentru o sănătate pe care îl aduce mușchiul și cât de mult putem obține începând să investim mai devreme, la 30, 40, 50 de ani, în sănătatea mușchilor noștri, în prevenția instalării bolilor cronice.
Ne dorim să conștientizăm cetățenii Clujului despre cât este de important să mănânce sănătos, să-și folosească mușchii și să beneficeze de tot aportul acesta pe care un mușchi bine dezvoltat și menținut până la bătrânețe îl poate aduce pentru sănătatea lor. Investiția în masa musculară poate inversa sindromul metabolic și ne poate ajuta să scăpăm de greutatea în exces și mai ales de cea intra-abdominală, să o folosim ca energie pentru mușchi și să întârziem apariția sau evoluția bolilor cronice, tensiune, diabet, accidente vasculare, demență și așa mai departe, probleme care își au rădăcina în sindromul acesta metabolic.
Ne dorim să continuăm să mai facem evenimente și pe partea a ceea ce înseamnă alte patologii și sindroame geriatrice, ca de exemplu depresia, insomnia la bătrâni", a declarat pentru Ziua de Cluj, dr. Daniela Rus, medic rezident geriatru la Spitalul "Clujana".
Printre colaboratorii workshop-ului organizat de Secția Clinică de Geriatrie, Disciplina de Geriatrie UMF, care are activitatea pe Secția Clinică a Spitalului Municipal, s-au aflat și instructori de la Sala de CrossFit Arka Strength and Conditioning, care i-au invitat pe cei prezenți să ia parte la un antrenament ușor.
"Mi s-a părut extrem de interesant tot ce s-a organizat aici. Credeam că va fi vorba doar de o demonstrație de gimnastică, dar a fost cu mult mai mult, am aflat o serie de lucruri - s-a vorbit de nutriție, de stilul de viață, de cum trebuie să ai grijă de tine, mai ales de la o vârstă și nu în ultimul rând, am aflat unde pot merge la o evaluare geriatrică, să vad dacă sunt bine...", a spus Maria V., una dintre clujencele care au participat la eveniment.
"Sănătatea începe din mușchi: organul vital al longevității funcționale" - a fost motto-ul evenimentului, iar cei care au dorit să își evalueze starea mușchilor au avut ocazia să participe pe loc la un chestionar tip screening.