Alertă de febră Denga într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa

Alertă de febră Denga într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa

Febra Denga este răspândită de țânțarii infectați și provoacă simptome similare cu cele ale gripei. Alerta vine după ce mai mulți turiști au fost infectați în între august și noiembrie anul trecut.

Autoritățile spaniole din domeniul sănătății au avertizat cu privire la un risc crescut de febră Denga în Ibiza, după ce au depistat pe insulă un focar de infecție.

Febra Denga este răspândită de țânțarii infectați cu un virus Denga. Boala este frecventă în zonele cu climat cald și umed - medii în care țânțarii prosperă.

Nu este contagioasă, așa că nu poate fi răspândită de la o persoană la alta, însă o persoană care are virusul poate infecta țânțarii, care la rândul lor îl răspândesc și mai mult.

Șase turiști germani au luat virusul în Ibiza între mai și noiembrie anul trecut. O femeie de 27 de ani, partenerul ei și fiica lor de 13 luni au contractat virusul în august 2022. O altă familie - o femeie de 37 de ani, partenerul ei și fiul lor în vârstă de nouă ani - ar fi contractat virusul în același oraș în octombrie 2022, scrie euronews.com.

Riscul de a contracta virusul este în prezent scăzut, dar va crește până la moderat în timpul verii, transmit autoritățile spaniole.

Ce simptome dă boala

După o perioadă de incubație de 4-10 zile, infecția cu oricare dintre cele 4 serotipuri de virus Denga, poate produce un spectru larg de manifestări clinice, însă cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice.
Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei.

Caracteristicile clinice ale febrei Denga variază în funcţie de vârsta pacientului: sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari și adulții pot avea fie o febră ușoară sau boala clasică, cu debut brusc cu febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate. Unii pacienţi pot prezenta dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie.

Pot apare uşoare manifestări hemoragice cum ar fi sângerare de nas și gingii, petesii, sângerare vaginală (la femeile de varstă fertilă), sau sangerări gastro-intestinale, însă acestea nu sunt manifestări comune, ele anunță de fapt o formă clinică severă de boală.

Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C) care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ. Copii au risc crescut de a face forme severe de boală.

Însănătoșirea în urma infecţiei cu virusul Denga conferă imunitate pe tot parcursul vieţii numai împotriva serotipului de virus cu care a avut loc infecția și o protecţie parţială şi tranzitorie (timp de 2-3 luni) față de celelalte trei trei serotipuri.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru febra Denga. Pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.

Măsuri de prevenire

Constau în protecția individuală față de înțepătura de țânțari. Se recomandă ca în timpul șederii în zona endemică, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete, în timpul zilei cînd țînțarii sunt activi.

Pot fi aplicate substanțe repelente, care îndepărtează țânțarii, pe haine sau pe părțile de corp lăsate descoperite.

În timpul somnului (mai ales în timpul zilei), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide. În camera se vor folosi substanțe insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate, pastile). 

Dacă în timpul șederii în zona endemică sau la scurt timp după întoarcerea de acolo apare febra însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupții cutanate este bine să consultați un medic. 

Comenteaza