Alertă globală pentru „injecţia pentru slăbit": Atenție la medicamentele contrafăcute!

Alertă globală pentru „injecţia pentru slăbit": Atenție la medicamentele contrafăcute!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă globală cu privire la versiunile contrafăcute ale Ozempic, un medicament pentru diabet, devenit popular în rândul celor care vor să slăbească.

Medicamentul este uneori cunoscut sub numele de „injecţia pentru slăbit", în ciuda faptului că scopul său principal este un tratament pentru diabetul de tip 2.

OMS a declarat că medicamentele false ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. Organizaţia i-a sfătuit pe oameni să se aprovizioneze cu acest medicament doar din surse de încredere, mai degrabă decât de pe site-uri obscure online sau prin intermediul reţelelor de socializare, scrie BBC.

Ingredientul activ din Ozempic ajută persoanele cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge. Cu toate acestea, injecţia semnalează, de asemenea, creierului că suntem sătui. Astfel, medicamentul îi ajută pe oameni să piardă în greutate prin reducerea impulsului de a mânca.

Persoanele fără diabet au făcut rost de acest medicament pentru pierderea în greutate, iar acest lucru a dus la o penurie pentru persoanele cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute.

OMS a declarat că a urmărit creşterea numărului de rapoarte de Ozempic contrafăcute în întreaga lume începând cu 2022.

„[Sfătuim] profesioniştii din domeniul sănătăţii, autorităţile de reglementare şi publicul să fie conştienţi de aceste loturi falsificate de medicamente", a declarat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse de sănătate.

OMS a avertizat că unele injecții false pot să nu conțină deloc semaglutidă sau altele pot conține alte medicamente, cum ar fi insulina, ceea ce duce la efecte „imprevizibile”.

„Aceste produse falsificate ar putea avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor”, subliniază OMS.

Comenteaza