Alertă în sănătate! Medicii din SUA, avertizați să fie atenți la o infecție bacteriană rară și gravă care apare cu simptome neobișnuite

Alertă în sănătate! Medicii din SUA, avertizați să fie atenți la o infecție bacteriană rară și gravă care apare cu simptome neobișnuite

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite îi avertizează pe medici să fie atenți la anumite tipuri de infecții meningococice rare și grave, care sunt în creștere în Statele Unite.

Conform specialiștilor americani din domeniul sănătății, aceste infecții, care sunt cauzate de o anumită tulpină a bacteriei Neisseria meningitidis, pot prezenta simptome neobișnuite.

În cazurile identificate până acum anul acesta, aproximativ 1 din 6 persoane au murit, o rată de mortalitate mai mare decât cea întâlnită de obicei în cazul infecțiilor meningococice, informează CNN, potrivit 360medical.ro.

Aceste cazuri sunt, de asemenea, neobișnuite, deoarece lovesc adulți de vârstă mijlocie. În mod obișnuit, infecțiile cu meningită apar la bebeluși sau adolescenți și adulții tineri.

Alerta CDC vine după ce, în septembrie anul trecut, Departamentul de Sănătate din statul american Virginia a avertizat cu privire la cinci decese cauzate de aceeași formă rară și gravă de boală meningococică.

Boala meningococică se referă la orice infecție cauzată de Neisseria meningitidis. Afecțiunea poate duce atât la meningită, cât și la o infecție gravă a fluxului sanguin numită septicemie, a cărei complicație gravă, sepsisul generalizat, poate fi fatală.

Bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta prin schimbul de secreții respiratorii și de gât și apare de obicei prin sărut, tuse, strănut sau prin traiul în contact strâns cu alte persoane infectate.

Simptomele tipice ale infecțiilor cu meningită includ febră, dureri de cap, gât înțepenit, aversiune față de lumină și greață.

Multe dintre cazurile raportate în prezent nu prezintă aceste simptome.

Aproximativ două treimi dintre pacienți au infecții ale fluxului sanguin, iar aproximativ 4% au avut articulații dureroase și infectate.

Simptomele infecțiilor meningococice din sânge includ febră și frisoane, oboseală, vărsături, mâini și picioare reci, respirație rapidă, diaree și, în stadii mai avansate, o erupție cutanată de culoare violet închis.

Simptomele inițiale pot arăta ca o mulțime de alte infecții diferite, dar se agravează rapid și pot pune viața în pericol în câteva ore, a precizat CDC.

Tratamentul imediat cu antibiotice este esențial.

Supraviețuitorii pot avea efecte pe termen lung, cum ar fi surzenia sau amputații ale brațelor și picioarelor.

Există un vaccin care protejează împotriva meningitei bacteriene.

Acesta este recomandat pentru copiii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani și, deoarece protecția scade, se administrează de obicei un rapel la vârsta de 16 ani.

De asemenea, este recomandat persoanelor cu anumite afecțiuni medicale care compromit funcția imunitară.

Comenteaza