Alertă OMS, după ce patru siropuri pentru tuse au ucis zeci de copii: "Este posibil un risc global"

Alertă OMS, după ce patru siropuri pentru tuse au ucis zeci de copii: "Este posibil un risc global"

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat o "Alertă de produs medical" pentru patru siropuri pentru tuse și răceală care ar fi putut ucide 66 de copii în Gambia și au fost distribuite în alte țări.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus însuşi, a fost cel care a anunțat "Alerta de produs medical" în timpul conferinței sale de presă săptămânală pe probleme de sănătate globală, scrie cotidianul belgian Le Soir, citat de Rador.

Medicamentele contaminate sunt siropurile pentru tuse și răceală care "pot fi legate de leziuni renale acute și moartea a 66 de copii", a spus el. Este vorba despre patru produse: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrop, Makoff Baby Cough Syrop și Magrip N Cold Syrop. Toate sunt fabricate de aceeași companie Maiden Pharmaceuticals Limited.

"În plus, producătorul ar fi putut folosi același material contaminat în alte produse și le-a distribuit local sau le-a exportat. Prin urmare, este posibil un risc global", a avertizat OMS. "OMS investighează împreună cu compania și autoritățile de reglementare din India", a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dietilenglicolul și etilenglicolul sunt toxice și pot fi fatale. Efectele nocive includ - conform OMS - dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitate de a urina, cefalee, stare psihică alterată și leziuni renale acute care pot duce la deces.

Comenteaza