Video Alin Tișe face presiuni pentru Centrul Integrat de Transplant: „Am cerut Guvernului să-l considere proiect de țară”

Alin Tișe face presiuni pentru Centrul Integrat de Transplant: „Am cerut Guvernului să-l considere proiect de țară”
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Președintele Consiliului Județean Cluj a vorbit, la ZIUA LIVE, despre situația proiectului estimat la 200 de milioane de euro, care încă nu a fost prins pe o axă de finanțare, nefiind inclus în PNRR.

Noi considerăm Centrul Integrat de Transplant un proiect național. Nu un proiect al orașului sau al județului. El încorporează Institutul Național de Transplant. Acesta este un institut al țării. Am intervenit aici pentru că exista riscul să fie desființat. Noi am cerut Guvernului să-l considere și să-l preia ca un proiect de țară.

Este la fel de important ca un spital regional. Noi până aici am reușit să ducem proiectul. Există terenul, proiectul, licitația este în curs. Vom avea câștigătorul în două săptămâni. Deocamdată cei de la Minister stau și se uită. Ministrul Rafila, în loc să găsească soluții la asta, a venit cu controlul la institut și au constatat că oamenii muncesc într-un pod.

Ei au concluzionat că acest institut nu mai poate funcționa în spațiul actual. Noi știam asta. De aceea am demarat de acum un an procedura de a face un nou centru. Sperăm să găsim o finanțare pentru acest proiect. Insistăm pe toate formulele. Există și posibilitatea unui parteneriat public-privat.

Nu prea există în țară așa ceva. Toate aceste parteneriate sunt suspectate că ar fi corupte, în general. Nu neapărat corupte, ci cu nereguli. Este o întreagă discuție legată de acest subiect. Regret și astăzi că nu am făcut un parteneriat public-privat pentru spitalul de pe Calea Turzii. Dacă făceam asta, astăzi aveam spital monobloc pentru copii. Costa 8-10 milioane de euro, nu 300 ca acum”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Edificiul medical ultramodern de pe str. Hașdeu va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Comenteaza