Video Alin Tișe, pesimist în legătură cu Spitalul Regional Cluj : „O să vedeți că și peste un an vom fi cu el tot neînceput”

Alin Tișe, pesimist în legătură cu Spitalul Regional Cluj : „O să vedeți că și peste un an vom fi cu el tot neînceput”

Europarlamentarul Corina Crețu atrăgea atenția, zilele trecute, că situația celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova trenează, licitațiile de execuție nu se fac, iar proiectele nu avansează vizibil.

Tot Corina Crețu ridica problema predării proiectelor de la Ministerul Sănătății către Compania Națională de Investiții sau la Consiliile Județene. Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a spus, la ZIUA LIVE, că este de acord cu această propunere.

Acum doi sau trei ani am cerut același lucru, ce spune astăzi doamna Crețu. Atunci oamenii au râs de mine și mi-au spus că nu voi putea gestiona un spital regional. Suntem la un an de când s-au anunțat aceste spitale și nu s-a întâmplat nimic. Ministerul Sănătății nu va putea gestiona în mod coerent aceste trei spitale. Nici măcar unul nu va putea gestiona.

Miniștrii nu au înțeles că mai important decât răfuiala dintre ei și schimbarea managerilor este să faci un spital regional. Nu trei, măcar unul să faci. Nici nu contează care. Să avem și noi un spital cum are Austria. Este foarte simplu. Sunt banii europeni pe care nu-i putem cheltui. Am ajuns ca un spital să coste 500-700 de milioane de euro, deoarece ministerul a introdus acolo toate secțiile posibile.

În realitate, spitalele se fac și cu bani mai puțini, dar și dimensionate coerent pentru regiunea în sine. Ei asta tot urmăreau, să preia toate spitalele dintr-un județ. Au ajuns să coste atât de mult de te doare capul când vezi. Trebuie o entitate în această țară care să se ocupe de construirea acestor spitale regionale.

Că este CNAIR, că este un organism nou înființat, că este primăria sau Consiliul Județean, este irelevant. Important este să se facă. Sunt trei spitale aprobate acum un an și la care nu s-a făcut nimic. O să vedeți că și peste un an vom fi cu el tot neînceput (Spitalul Regional Cluj - n.red.). Are dreptate doamna Crețu. Trebuie găsită o altă soluție, nu ministerul Sănătății”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj așteaptă autorizația de construire din partea Primăriei Florești. Urmează licitația de execuție a lucrărilor care va fi realizată de către ministerul Sănătății. Acesta va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Va avea 19 săli de operație și 849 de paturi pentru viitorii pacienți.

Comenteaza