APEL la donare de sânge în Cluj pentru cei cu grupele 0, A și B-. Se pot prezenta fără programare

APEL la donare de sânge în Cluj pentru cei cu grupele 0, A și B-. Se pot prezenta fără programare

Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj face un apel către clujeni care au grupele de sânge 0, A și B negativ să vină să doneze.

"Datorită nevoilor crescute de componente sanguine ale spitalelor pe anumite grupe, este mare nevoie de sange: grupele pozitiv, negativ, pozitiv, negativ, și negativ. Donatorii cu grupele de sânge deficitare sunt așteptați la CTS Cluj în perioada 05.09.2024 - 13.09.2024 și fără programare, doar sa precizeze ca au grupele deficitare, respectând condițiile de acceptare la donare de pe site-ul CRTS CLUJ", se arată în mesajul postat pe FB de Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj.

Totodată, donatorii programați pe una din cele două aplicații de programare Donorium.ro și BlooDoChallenge.ro sunt rugați de către reprezentanții centrului să-și respecte programarea sau dacă a intervenit ceva să o anuleze, lăsând locul liber pentru alți donatori, "deoarece în ultimele săptămâni au fost mai multe programări neonorate".

Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca se află pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 18. Program L-V între 7:30-13:30 / Informatii medicale: 0364411255

Conditii de admisibilitate la donarea de sange:

-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Donarea de sânge, beneficii pentru sănătate:

• Reduce stresul

• Îmbunătăți starea ta emoțională

• Aduce beneficii sănătății tale fizice

• Ajuta la eliminarea sentimentelor negative

Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.

Ce primesc donatorii:

De la 1 ianuarie 2024 valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge a crescut de la 9,75 lei la 40 de lei. Asta înseamnă că donatorii vor primi 280 de lei. De asemenea, cei care donează sânge vor mai primi și: 

- un set de analize de sânge gratuite 
- o zi liberă plătită
- reducere de 50% la abonament pentru transportul în comun.

Comenteaza