Aproape jumătate dintre persoane ar putea dezvolta demenţă după 55 de ani. Cum se poate reduce acest risc
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 12:58
- Sănătate
- Ascultă știrea
Un nou studiu arată că riscul de a dezvolta demenţă este mai mare decât se credea anterior: după vârsta de 55 de ani, oamenii au o şansă de până la 4 din 10 de a dezvolta în cele din urmă demenţă.
Un studiu, publicat luni în revista Nature Medicine, a constatat că riscul de a dezvolta demență după vârsta de 55 de ani este dublu față de cel raportat de studiile anterioare, fiind estimat la 42%. Autorii spun că acest lucru este legat de îmbătrânirea populației.
Cu toate acestea, cercetătorii spun că există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a reduce acest risc, cum ar fi controlul hipertensiunii arteriale şi al altor probleme de sănătate nocive pentru creier. Aceste măsuri pot fi adoptate chiar şi la vârsta mijlocie, transmit aceştia.
„Toate cercetările noastre sugerează că ceea ce faceţi la mijlocul vieţii contează mult”, a declarat Josef Coresh de la NYU Langone Health, coautor al studiului publicat în revista Nature Medicine.
Să-ţi aminteşti mai greu un nume sau unde ţi-ai pus cheile este tipic vârstei înaintate. Totuşi, demenţa nu este o parte normală a îmbătrânirii, ci este caracterizată de o pierdere progresivă a memoriei, a limbajului şi a altor funcţii cognitive, scrie Mediafax.
Alzheimer este cea mai frecventă formă, iar modificările cerebrale silenţioase care duc în cele din urmă la apariţia acesteia pot începe cu două decenii înainte de apariţia simptomelor.
Există anumiţi factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, inclusiv vârsta şi moştenirea variantei genetice numită APOE4, care creşte şansele de apariţie a bolii Alzheimer la sfârşitul vieţii. Cu toate acestea, oamenii pot încerca să evite sau cel puţin să întârzie problemele de sănătate care contribuie la apariţia demenţei.
„Ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier”, spune James Galvin, specialist în Alzheimer la Universitatea din Miami. El îndeamnă oamenii să facă mişcare, să evite obezitatea şi să controleze tensiunea arterială, diabetul şi colesterolul.