Aprobarea mai rapidă a noilor medicamente pentru cancer ar putea reduce decesele cu 20%

Aprobarea mai rapidă a noilor medicamente pentru cancer ar putea reduce decesele cu 20%

Peste 1,5 milioane de vieţi ar putea fi salvate anual la nivel global dacă noile medicamente pentru cancer ar fi aprobate mai rapid, estimează experții.

Potrivit analizei publicate, marţi, în revista Harvard Business Reviewse, cifra se bazează pe timpul necesar aprobării noilor medicamentelor împotriva cancerului pulmonar şi de prostată în alte țări, după ce acestea au primit undă verde în Statele Unite.

Pembrolizumab, un tratament eficient pentru majoritatea cancerelor pulmonare, a fost aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) în 2016. Recenta analiza arată că mai mult de 600.000 de ani de viaţă ar fi putut fi salvaţi dacă Brazilia, Canada, China, India şi Uniunea Europeană ar fi aprobat medicamentul în acelaşi timp, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Autorii, printre care se numără și oncologul American, Bobby Daly, au analizat și cazul medicamentului enzalutamidă, utilizat pentru a trata cancerul de prostată, al doilea cel mai diagnosticat cancer la bărbaţi la nivel global. Aprobat de FDA în 2012, acest medicament nu a fost autorizat în China pentru încă şapte ani, în parte din cauza necesităţii efectuării unor studii separate în această ţară.

Analiza membrilor Bloomberg New Economy International Cancer Coalition a constatat că 284.000 de ani de viaţă ai pacienţilor ar fi putut fi salvaţi dacă alte ţări importante ar fi aprobat medicamentul odată cu autoritatea americană de reglementare, FDA.

Plecând de la descoperirile lor privind cele două tratamente, cercetătorii au estimat că, dacă fiecare dintre cele aproximativ şapte medicamente pentru cancer aprobate în fiecare an de FDA ar primi undă verde la nivel mondial, numărul de decese cauzate de cancer s-ar reduce cu 10 până la 20 %. Aceasta ar reprezenta circa 1,5 milioane din cele aproximativ 10 milioane de persoane care mor anual de cancer.

„Este dificil să constatăm că, atunci când un medicament este aprobat în Statele Unite, va dura ani de zile pentru a-l putea prescrie pacienţilor (în alte țări)”, a declarat Mary Gospodarowicz, membru al Bloomberg New Economy International Cancer Coalition.

Comenteaza