Arafat: În cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România

Arafat: În cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, joi, că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă a UE.

Arafat a mai afirmat că, în plus, țara noastră va achiziționa cu fonduri europene un spital mobil de nivel II, cu toate dotările, inclusiv săli de operații.

„Avem două proiecte europene în care suntem implicaţi. Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura. Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră”, a precizat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Șeful DSU a explicat de ce, în cazul producerii unui seism catastrofal, sunt folosite mai ales spitale mobile.

„Aceste spitale au toate dotările necesare, de la CT, la sală de operaţii, la absolut totul. Pe lângă asta, dacă ai o situaţie, să zicem că în Bucureşti, noi nu trebuie neapărat să asigurăm tratamentul în Bucureşti. Trebuie să ieşim din ideea asta de cutii, să înţelegem că vorbim de o ţară întreagă. În momentul în care vezi că în Bucureşti capacitatea spitalicească nu poate să facă faţă, există toate modalităţile şi toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a trasfera bolnavii în alte zone din ţară care nu sunt afectate, aşa cum se întâmplă acum în Turcia”, a mai afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

Comenteaza