Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj. Când se lanzează licitația pentru realizarea acestuia

Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj. Când se lanzează licitația pentru realizarea acestuia
Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj
Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj
Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj
Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj
Așa va arăta Spital Regional de Urgență Cluj

Modelului 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență Cluj a fost prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca.

Spitalul va fi construit pe un teren de peste 14 hectare în comuna Florești, valoarea totală a investiției fiind de 688 de milioane de euro. Spitalul ar trebui să fie gata la 1 martie 2027.

În această lună ar urma să fie publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul pentru atribuirea contractului de supraveghere și pachetul I de lucrări la viitorul spital. "În acest moment, proiectul tehnic este finalizat, urmează recepția lui, iar luna aceasta se vor scoate în SEAP liciațiile pentru supervizare și execuție etapa 1. Apoi, estimăm că în luna septembrie va avea loc licitația pentru pachetul 2 de servicii, etapa efectivă a construirii spitalului, iar anul viitor va mai fi o licitație pentru servicii IT și dotări”, a declarat Cristina Gafton, manager proiect. 

Pachetul numărul 1 de lucrări va cuprinde:

  •  Lucrări pentru relocarea / protecția utilităților
  • Lucrări pentru excavări (sistematizare și incintă): execuție perete mulat și zid de sprijin parcare exterioară, săpătură generală, epuismente
  •  Organizarea de șantier
  •  Alte lucrări propuse de Prestator

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Clădirea principală a spitalului va avea 8 niveluri: subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Va avea 1.400 locuri de parcare (943 exterioare și 457 subterane)  și stație pentru autobuz. Accesul principal se va face din DN1 după construirea unui pasaj suprateran peste sensul giratoriu din proiectul centurii metropolitane și lărgirea DN1 către Cluj-Napoca, cu bandă dedicată pentru ambulanțe. Mai există un acces din DN1, sensul dinspre Florești și unul secundar de pe strada Răzoare.

Spitalul va avea 22 săli de operație, 4 săli de nașteri, 849 de paturi pentru viitori pacienți (106 paturi vor fi pentru îngrijiri critice, inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor). De asemenea, va avea șase centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Structura clinică este următoarea: Centrul pentru cap și gât (164 paturi), Centrul toracic (142 paturi), Centrul abdominal (157 paturi), Centrul pentru articulaţii, Centrul pentru coloana vertebrală și traumă (120 paturi), Centrul de medicină internă (180 paturi), Centrul pentru mamă și copil (86 paturi). În ambulatoriu se regăsesc și cabinete pentru medicina muncii. Nu în ultimul rând, spitalul va avea un turn de urgență „pandemică” - plecând de la experiența COVID-19.

Forța de muncă estimată este de 3.100 de persoane, toți angajați ai actualului Spital Clinic Județean de Urgență (SJU) Cluj-Napoca. Pentru primul an de funcționare se estimează un număr de 45.000 de cazuri/ an, iar cheltuielile de operaționalizare  sunt estimate la 81 milioane de euro.

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

loading...
Comenteaza