Atenție, a început sezonul căpușelor! Aproape 200 de clujeni, mușcați în doar prima săptămână din mai. Ce spun medicii
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Mai 2018, 14:37
- Sănătate
- Ascultă știrea

Odată cu încălzirea vremii s-au înmulțit și cazurile de înțepături de căpușe. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, doar în ultimele zile au fost raportate 179 de cazuri.
Medicii spun că nu toate cazurile de muşcături de căpușe aduc după sine și probleme grave de sănătate, boli precum Lyme, tularemie, babesioza, febra de Colorado, însă, pentru a fi siguri că nu am fost afectați, cel mai indicat ar fi să ne prezentăm la medic.
"După 21 de zile de la mușcătură, dacă nu a apărut eritemul specific, ar fi bine să se facă o testare imunologic", recomandă dr. Mihai Moisescu, director executiv DSP Cluj.
Cea mai cunoscută boală transmisă de căpușă este Lyme. Afecțiunea este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe" din cauza faptului că simptomele şi semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om. Descoperită şi tratată la timp, boala Lyme poate fi vindecată.
Specialiștii spun că, cea mai la îndemână măsură pentru a ne feri de o eventuală mușcătură de căpușă, este purtarea unor haine care să ne acopere bune pielea.
"În această perioadă, ar fi indicat ca atunci când ieșim în natură, în parcuri, păduri, să evităm zonele cu iarbă înaltă, să purtăm o pălărie, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, iar la întoarcere, să ne scuturăm hainele și să ne verificăm cu atenție pielea pentru a putea observa imediat căpușa, în cazul în care am fost înțepați", a mai adăugat dr. Moisescu.