Atenţie, virusul Zika s-ar putea transmite şi prin contact fizic

Atenţie, virusul Zika s-ar putea transmite şi prin contact fizic
Alerta a apărut după ce un pacient a contactat virusul fără să fi fost muşcat de ţânţari sau să fi avut contact sexual cu cineva infectat.

Cazul a fost semnalat la începutul anului în SUA, când autorităţile sanitare din statul Utah au constatat că, fiul care îşi vizitase în spital tatăl infectat cu Zika, a fost infectat cu acest virus. 

Până acum se ştia că virusul Zika se transmite doar prin muşcătura de ţânţar infectat, prin contact sexual cu o persoană infectată sau de la mamă la fetus, însă cazul din Utah pune semne de întrebare la care medicii nu pot încă să dea un răspuns.

Potrivit sciencealert.com care preia cazul publicat în The New England Journal of Medicine, relatează că totul a început atunci când pacientul în vârstă de 73 de ani, rezident în Salt Lake City, a vizitat Mexicul, în luna mai a anului trecut. În timpul calatoriei se pare că acesta a fost mușcat de țânțari şi a contactat Zika.

Întors din călătorie, bărbatul s-a prezentat la spital, printre simptome acuzând inflamaţii, ochii umezi și un ritm cardiac rapid. Fiul său, în vârstă de 38 de ani, l-a vizitat la spital, unde la ajutat să se aşeze pe pat, l-a atins pe mână şi i-a şters lacrimile.

Tatăl a murit în spital o săptămână mai târziu, iar testele au confirmat infecţia cu Zika. La câteva zile după moartea tatălui, fiul a prezentat aceleaşi simptome, iar analizele au confirmat prezenţa virusului.

Se pare că fiul nu a fost expus muşcăturii de ţânţar şi nici nu a avut contact sexual cu cineva infectat. 

În aceste condiţii, cercetatorii concluzionează că "virusul se poate să fi fost prezent în sudoarea [tatălui], în lacrimi sau în ambele, cu care fiul a intrat în contact fără să poarte mănuşi."

Cercetătorii spun că s-a constatat o concentrație extrem de ridicată a virusului în sângele tatălui, de 200 de milioane de particule pe mililitru.

"Încărcătura virală a fost de 100.000 de ori mai mare decât cele raportate în alte cazuri de Zika, o cantitate neobișnuit de mare pentru orice infecție", a spus specialistul în boli infecţioase, Sankar Swaminathan.

Cercetătorii spun că, atât decesul tatălui infectat, cât şi infectarea care s-a produs în cazul fiului, s-ar putea explica prin încărcătura virală extrem de mare, ceea ce face necesară reconsiderarea modului în care se poate transmite acest virus.

"Acest caz, precum și posibile cazuri viitoare obligă comunitatea medicală să reevalueze procesele de triaj care stabilesc care pacienţi sunt testaţi pentru Zika și care nu."

Specialiştii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica ce s-a întâmplat în acest caz neobișnuit din Utah.

 

 

 

Comenteaza