Avem puţine cazuri cu tulpina din Marea Britanie deoarece se fac puține analize. România nu îşi permite testarea secvenţială
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Feb 2021, 09:16
- Sănătate
- Ascultă știrea

Omenirea încă mai caută metode prin care să se apere, însă noul coronavirus a evoluat, iar noile tupini ale virusului se răspândesc mai repede. România nu îşi permite testarea secvenţială ca să le poată depista.
Provocarea oamenilor de ştiinţă este acum aceea de a depist noile tulpini de COVID-19, iar asta se face prin tehnici de laborator complexe și costisitoare. Odată cu apariția noilor tulpini, lumea medicală de pe tot mapamondul a făcut un pas înapoi în lupta cu pandemia. Formele noi ale virusului sunt mult mai contagioase și virulente, iar descoperirea lor este dificilă, arată o analiză Digi24.
Și nu e doar greu să afli cu ce formă a virusului te lupți, ci și costisitor. Medicii nu pot descoperi în urma unui simplu test PCR dacă au de-a face cu o mutație a SARS-CoV-2, așa că e nevoie de analize complexe. În România, procedura se face în puține laboratoare, deși Comisia Europeană recomandă ca între 5 și 10% din testele pozitive să fie secvențiate. Doar că țara noastră nu-și permite deoarece laboratoarele sunt puține și costurile, mari.
"Virusul încearcă să se adapteze. În momentul în care se adaptează se modifică astfel încât să supraviețuiască. S-a modificat, a reușit să supraviețuiască, organismul a pierdut, virusul a câștigat, dar a ieșit un virus mai puternic. Cu cât se va transmite la mai multe persoane, cu atât va da forme diferite și tulpini diferite care pot aduce o direcție de evoluție total neprevăzută și dramatică a acestei pandemii.", declară Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.
Până acum, în România a fost depistată doar tulpina din Marea Britanie, din cele câteva care circulă deja mai peste tot în lume. Deși specialiștii spun că este cu până la 70% mai contagioasă, la noi au fost descoperite puține cazuri. Și nu pentru că ar fi puține, însă nu sunt identificate, deoarece se fac puține analize.
În realitate asistăm la o transmitere comunitară cu tulpina din Marea Britanie, spun medicii. Drept dovadă, mai multe din cazurile depistate în România sunt fără istoric de calatorie.