Avertisment: "Gripa câinelui" a suferit mutații și ar putea prezenta un risc pentru oameni

Avertisment: "Gripa câinelui" a suferit mutații și ar putea prezenta un risc pentru oameni

Specialiștii avertizează că virusul "Gripei câinelui", așa cum este denumit un agent patogen descendent dintr-un tip de gripă aviară, a evoluat și riscul de a deveni transmisibil la oameni a crescut.

Virusul, descendent dintr-un tip de gripă aviară numită H3N2, care a infectat prima dată aceste patrupede în 2006, a evoluat din nou, iar specialiștii avertizează asupra riscului de a fi transmis la oameni. Chiar dacă datele au sugerat până acum că gripa aviară nu poate susține transmiterea de la o persoană la alta, au existat întotdeauna îngrijorări printre experți că acest lucru s-ar putea schimba dacă virusul s-ar putea stabili într-o specie de mamifer, care, la rândul său, ar putea deveni transmisibilă între mamifere, inclusiv oameni, scrie Independent.

Specialiștii de la Universitatea Agricolă din China au efectuat un studiu care a cuprins peste 4.000 câini, constatând că virusul este mai capabil să recunoască receptorii celulelor umane și să se replice în acestea.

În cercetarea publicată în revista eLife, oamenii de știință menționează că rezultatele studiului lor au arătat că patrupedele, câinii, "pot servi ca intermediari pentru adaptarea virusurilor gripei aviare la oameni".

Șase câini au fost infectați intenționat cu tulpinile de gripa câinelui H3N2 și fiecare a avut o stare ușoară de rău, cele mai grave simptome incluzând febră, strănut și tuse. Experții britanici au motivat astfel că cercetarea este utilă pentru a evidenția rolul pe care l-ar putea juca câinii de companie ca posibil "pacient zero" pentru un eventual focar descris anterior.

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, consideră că ar fi "destul de clar" că tulpina H3 de gripă aviară a devenit un virus specific câinilor.

"Modificările în virusul canin se pare că îl fac mai bine adaptat pentru a se transmite la mamifere, așa cum v-ați putea aștepta după o perioadă atât de lungă la câini", a spus acesta.

Comenteaza