Avertisment OMS: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi

Avertisment OMS: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă asupra creșterii rezistenței la antibiotice, substanţe care reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial.

Un sondaj al OMS arată că rezistenţa la antibiotice a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii şi că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecție rezistentă la aceste medicamente.

Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Principala cauză o reprezintă consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.

Aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondajul realizat de OMS în 12 țări crede că rezistența la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele. Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecție rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris."În realitate, oricine poate, la un moment dat și în orice țară, să sufere de o infecție rezistentă la antibiotice", subliniază OMS, care lansează, din 16 până în 22 noiembrie, prima Săptămână Mondială pentru buna utilizare a antibioticelor.

"Una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor și societăților", a menționat dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistența la antimicrobiene.
Trei sferturi dintre persoanele interogate cred că rezistența la antibiotice apare atunci când organismul devine rezistent la antibiotice. În realitate, bacteriile - nu oamenii sau animalele - sunt cele care devin rezistente la antibiotice și răspândirea lor cauzează infecții dificil de tratat.

Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza