Avertismentul unui pediatru: Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite” de fapt are altă boală

Avertismentul unui pediatru: Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite” de fapt are altă boală

Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite” de fapt are altă boală, avertizează cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu.

„Cifra zilei este trei.  Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite” de fapt are altă boală. Aceasta se numește „wheezing recurent” și reprezintă … o familie întreagă de boli. Nu este o boală unică!”, scrie conf. univ. dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit pediatrului, 25-30% din sugari pot prezenta un episod de wheezing în primul an de viață.

„Cel puțin un episod de wheezing – respirație șuierătoare/fluierătoare – (https://youtu.be/n6YMiox1P1k) pot să aibă jumătate din copii, până să ajungă la școală. 25-30% din sugari pot prezenta un episod de wheezing în primul an de viață. Dar nu toate aceste maladii sunt „bronșiolită””, subliniază medicul.

Doctorul Mihai Craiu atrage atenția că „multe cauze pot produce wheezing recurent, dar, printre cele mai frecvent întâlnite, se numără astmul, alergiile, refluxul gastro-esofagian, diversele infecții respiratorii etc”.

„Vă rog să țineți minte cifra trei și să acționați în consecință! Dacă al dumeavoastră copil are trei sau mai multe „bronșiolite”, adresați-vă medicului pentru a găsi cauza reală a bolii”, conchide medicul pediatru.

Comenteaza