Birocraţia face victime. Ciuce nu a fost lăsat să opereze un bebeluş din cauza lipsei unei specializări în pediatrie

Birocraţia face victime. Ciuce nu a fost lăsat să opereze un bebeluş din cauza lipsei unei specializări în pediatrie
Birocraţia a făcut victime la un spital din Cluj. O fetiță născută prematur a murit din cauză că managerul nu i-a permis unui chirurg să o opereze, pe motiv că nu are specializare în pediatrie. Copilul fusese diagnosticat cu o malformație rară, iar singura șansă de supraviețuire ar fi fost acea operație, după cum spun părinții.

Sara Maria a fost diagnosticată încă din viaţa intrauterină cu o malformaţie gravă. Iar singura speranţă a micuţei ar fi fost operaţia executată de medicul chirurg Constantin Ciuce. Pe motiv că acesta nu ar fi avut calificarea necesară şi că ar fi operat ilegal, părinţii micuţei nu au primit aprobarea din partea conducerii spitalului ca fetiţa nou născută să fie operată la secţia de chirurgie 1 din cadrul spitalului judeţean.

"Toţi medicii ginecologi îmi spuneau că nu se poate opera copilul de către domnul Ciuce şi atunci am înţeles că e o problemă administrativă şi să existe un înscris şi am făcut acest înscris, la care am primit un răspuns abia astăzi", a explicat Dănuţ Şendroiu, tatăl copilei.

Au primit alte două alternative: transferul la Bucureşti sau o operaţie la spitalul de pediatrie din Cluj. Din păcate, însă, copila s-a stins. Pentru manager nu a contat nici măcar faptul că părinţii şi-au asumat răspunderea pentru operaţia care urma să fie făcută.

"Aveam o singură posibilitate: ca un medic sî îmi trimită un bilet de trimitere cu acest copil. Dacă un medic care are puterea de decizie în ceea ce înseamnă indicaţia operatorie, ar fi trebuit să ajungă să îmi trimită copilul. Sigur, eu aş fi judecat dacă este sau nu, mă consultam cu echipa de vorbă să vedem ce este mai bine pentru acest copil", a precizat Constantin Ciuce.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Corpul de Control al Ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, aflat în vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUCJ), a fost sesizat de managerul Petru Șușcă de faptul că profesorul Ciuce ar opera ilegal copii în cadrul Clinicii Chirurgie I.

"Există viduri legislative care nu clarifică ce înseamnă competenţe şi ce înseamnă practică raportat la lege. legea sănătăţii, împreună cu un cod al medicilor, trebuie să clarifice aceste lucruri. Nu am specializarea de chirurgie pediatrică. Niciun părinte al cărui copil l-am operat nu a ajuns să fie indus în eroare pentru că tuturor le-am comunicat şi vor în mod special să îi operez deşi ştiu că nu sunt pediatru", a adăugat medicul.

Încă din iulie 2013, Profesorul Ciuce a cerut Spitalului Județean acordul înființării unui compartiment privind tratamentul malformațiilor congenitale la copii în cadrul Secției Clinice Chirurgie I cu suportul Secției ATI.

Constantin Ciuce a operat în ultimul deceniu zeci de nou-născuţi cu malformaţii similare şi a salvat vieţile acestora.

"În urmă cu doi ani, băieţelul meu a avut nevoie urgent să fie operat, fiind diagnosticat cu mai multe probleme, printre care malformaţii intestinale şi cardiace. Profesorul Ciuce a venit din concediu şi l-a operat şi l-a operat şi a doua oară, după care în Germania l-am operat pe inimă. Am revenit de acolo şi cu ajutorul dânsului, care l-a monitorizat, băieţelul e bine, trăieşte şi are doi ani şi patru operaţii pe intestin", a explicat Virginia Rădeanu, o femeie al cărui copil a fost operat de dr. Ciuce.

Acum, Constantin Ciuce a făcut o plângere penală împotriva conducerii SCJU pentru abuz în serviciu şi una în contecios administrativ, pentru faptul că reorganizarea spitalului îi afectează activitatea.

Comenteaza