Blocaj în sistemul medical: nu se eliberează reţete compensate şi trimiteri

Blocaj în sistemul medical: nu se eliberează reţete compensate şi trimiteri
Pacienţii care au bătut, vineri, la uşa cabinetelor medicilor de familie nu au putut primi nici reţete medicale gratuite sau compensate, nici trimiteri către specialişti.

Deşi vor să tragă un semnal de aramă în faţa autorităţilor, medicii spun că sunt conştienţi de importanţa actului medical şi tocmai de aceea au venit şi vineri la muncă. "În perioada 1-4 aprilie vom face consultaţii la cabinet, vom asigura asistenţă medicală după programul de lucru, dar nu vom elibera acte medicale în relaţie contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), respectiv reţete compensate, bilete de trimitere", a explicat medicul Elena Nagy.

Între timp, pacienţii care au nevoie urgentă de medicamente trebuie să şi le achiziţioneze la preţ întreg, cu bani din propriul buzunar. Medicii de familie spun că nu au acoperire legală pentru a elibera documente medicale decontate de CNAS şi că nu le vor elibera până în momentul în care reprezentanţii lor vor fi trimişi la negocieri cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii. În plus, doctorii se tem că în cazul în care eliberează în momentul de faţă reţete compensate sau trimiteri vor fi traşi la răspunde şi puşi la plată.

"Există un contract nou, dar nu avem norme noi, deci am lucra pe contract nou cu norme vechi, iar noi nu dorim să semnăm. Noi vrem să semnăm aceste contracte cu norme noi şi să fim chemaţi la consultări ca să ne putem da cu părerea. Noi, cei din teritoriu, am primit informaţii şi indicaţii de la reprezentanţii de pe ţară cu ceea ce să facem. Eu fac toate consultaţiile după normele vechi acuma şi s-ar putea ca normele noi să nu mai corespundă şi atunci să ni se impute toată activitatea", a explicat Nagy.

Având în vedere că funcţionează independent de CNAS, fiecare medic va decide ce face în continuare. La Cluj, cei mai mulţi medici de familie au decis să acorde consultaţii gratuite, însă nu au eliberat bilete de trimitere către specialişti şi nici reţete compensate sau gratuite. "Noi suntem la cabinet, consultăm, avem pacienţi, doar nu dăm reţete compensate şi trimiteri", a menţionat Ioan Mureşan, medic de familie.

Pe holurile cabinetelor, nedumerirea era starea care "plutea" în aer, iar mulţi dintre pacienţi nu înţelegeau de ce nu vor putea primi medicamente gratuite. Unii dintre ei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că trebuie să scoată bani din propriul buzunar pentru a beneficia de tratament sau de consultul unui specialist. "Nu mi se pare normal să nu pot să îmi iau medicamentele de care ar trebui să beneficiez gratuit. Şi aşa de multe ori ne pun medicii pe drumuri că nu merge cardul de sănătate", a explicat o pacientă.

Alţii, în schimb, au decis să aştepte până se rezolvă situaţia. "Am auzit la televizor că sunt nişte probleme cu Casa de Asigurări, dar am venit să văd ce se întâmplă, dacă nu poate să îmi dea medicul o reţetă, dar nu se poate. Acum trebuie să îi înţelegem şi pe ei, au şi ei problemele lor. La mine nu e urgent, pot să aştept până săptămâna viitoare reţeta compensată", a precizat alt pacient.

Săptămâna trecută, medicii de familie au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de actualul sistem de sănătate, susţinând că sunt puși în fața unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicină a familiei din România.

 Aceştia se arată nemulţumiţi de finanţarea deficitară a sistemului medical, de suprasarcinile administrative pe care le primesc, dar şi de lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical. În plus, utilizarea cardului de sănătate le dă mari bătăi de cap medicilor, întrucât sistemul informatic se blochează aproape în fiecare zi. Pentru ei, aceste piedici constante înseamnă muncă în plus şi bani mai puţini, în timp ce pacienţii au de aşteptat ore în şir la ușa cabinetului.

În ciuda faptului că se arată profund nemulţumiţi de problemele care apar constant în timp ce încearcă să îşi desfăşoare activitatea, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj (preşedinte dr. Ana Dascăl) nu au putut fi contactaţi pentru o declaraţie oficială. 

Comenteaza