Campanie de TESTARE pentru HEPATITELE B și C timp de o zi la Cluj-Napoca. Rezultatele se dau în 15 minute

Campanie de TESTARE pentru HEPATITELE B și C timp de o zi la Cluj-Napoca. Rezultatele se dau în 15 minute

Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca organizează vineri, 10 februarie o amplă campanie de testare pentru hepatitele virale B și C.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor care nu au avut ocazia de a se testa vreodată pentru virusul hepatitic B sau C și se va derula în incinta sălii Kharma a Casei de Cultură (intrarea prin lateral-dreapta) în intervalul orar 9.00-17.00. Screening-ul se realizează prin teste rapide de sânge și rezultatele sunt furnizate pacientului în doar 15 minute.

„Hepatitele virale B și C sunt o problemă globală de sănătate. Infecția virală B și C poate fi prevenită prin mai multe metode: informare, educație, vaccinare (în cazul infecției virale B), manipularea produselor sangvine și a instrumentarului medical/stomatolgic în condiții sterile, campanii împotriva utilizării drogurilor intravenoase, etc.

Infecțiile virale B și C sunt o problemă epidemiologică, astfel prevenirea, monitorizarea și tratarea lor trebuie să reprezinte un deziderat important pentru societate și forumurile decizionale din România. Conștientizarea populației asupra evaluării periodice a stării de sănătate este un alt deziderat important.

Hepatitele virale B și C sunt descoperite de multe ori în stadii avansate de ciroză sau cancer hepatic, astfel decelarea precoce a infecției hepatice B și C când încă nu a afectat sever ficatul este un aspect extrem de important. Acest lucru putem să-l realizăm doar prin metode de diagnostic conduse coerent și sistematic la nivel locoregional și național.

Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie își dorește să mobilizeze comunitatea medicală în scopul depistării precoce a infecției virale B și C în România. Mai mult, implementarea unor programe/strategii naționale de diagnostic a infecției virale B și C este imperios necesară.

Investigațiile sunt realizate cu ajutorul medicilor, asistentelor medicale și rezidenților din cadrul Spitalului CF Cluj-Napoca și a Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie “Prof. dr. Octavian Fodor”, Cluj-Napoca și este parte a unei acțiuni ample derulate de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie în județul Cluj, începută din toamna anului trecut.

Sunt așteptate la testare persoane tinere, studenti, persoane ce nu s-au testat niciodată pentru infecție virală B sau C, persoane aflate în categorii de risc, mai precis persoane care au pe cineva apropiat cu hepatită cronică virală B sau C, persoane care au avut suspiciune de hepatită virală dar nu s-au mai testat, persoane cu venituri reduse, persoane care prin prisma stilului de viată sau al locului de muncă au avut riscul de a fi infectate”, a declarat președintele SRGH, prof. Tanțău Marcel.

Toți pacienții depistați vor fi îndrumați spre investigații suplimentare către departamenetele de gastroenterologie ale clinicilor medicale din Cluj-Napoca.

 

Comenteaza