Cancerul colorectal la vârste tinere ar putea fi provocat de expunerea în copilărie la o toxină

Cancerul colorectal la vârste tinere ar putea fi provocat de expunerea în copilărie la o toxină

Statisticile arată că incidența cancerului intestinal la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani a crescut în mai multe țări, dublându-se aproximativ la fiecare deceniu în ultimii 20 de ani.

Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer intestinal este în creștere la nivel mondial, potrivit cercetărilor care arată, de asemenea, că numărul îmbolnăvirilor crește mai rapid în Anglia decât aproape în orice altă țară.

Din datele globale rezultă că tot mai mulți adulți tineri dezvoltă cancer intestinal cu debut precoce, fenomen observat din Europa până în America de Nord, Asia și Oceania.

Medicii au considerat potențiali factori ai bolii ratele în creștere ale obezității, mâncarea nesănătoasă și lipsa activității fizice, dar un nou studiu constată că în acest proces pot fi implicate și tulpini dăunătoare ale microbului intestinal comun E. coli.

Profesorul Ludmil Alexandrov de la Universitatea din California, San Diego, a spus: „Credem că ceea ce vedem este o infecție la începutul vieții care crește ulterior riscul de a dezvolta cancer colorectal”, arată The Guardian.

înțelege tendința, o echipă internațională condusă de Universitatea din California, San Diego a analizat ADN-ul de la 981 de tumori colorectale de la pacienți din 11 țări din America de Nord, America de Sud, Asia și Europa. Majoritatea tumorilor proveneau de la persoane în vârstă, dar 132 au fost cancere intestinale cu debut precoce.

Oamenii de știință au descoperit că mutațiile genetice caracteristice cauzate de colibactină, o toxină secretată de unele tulpini dăunătoare de E. coli , au fost de trei ori mai frecvente în tumorile îndepărtate de la pacienții sub 40 de ani decât la cele de la pacienții de peste 70 de ani .

Se crede că modelele de mutații apar atunci când copiii sunt expuși la colibatină înainte de vârsta de 10 ani. Mutațiile perturbă ADN-ul în celulele din colon și pot crește riscul de a dezvolta cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.

Studiul nu dovedește că colibactina determină cancerul intestinal cu debut precoce, dar dacă sunt implicate tulpini dăunătoare de E. coli, ridică întrebări suplimentare despre modul în care au apărut, cum sunt expuși copiii și dacă intervențiile, cum ar fi probioticele, pot înlocui microbii ofensatori. În SUA și Marea Britanie, aproximativ 30 până la 40% dintre copii aveau E coli producătoare de colibactină în intestine, a spus Alexandrov.

Potrivit Cancer Research UK, care a finanțat cercetarea în cadrul parteneriatului Cancer Grand Challenges, mai mult de jumătate din cancerele intestinale pot fi prevenite, un sfert fiind legate de consumul prea puține de fibre, 13% legate de consumul de carne procesată, 11% cauzate de obezitate și 6% cauzate de alcool. Alte 5% sunt atribuite inactivității.

„Mulți pacienți cu cancer colorectal cu debut precoce par să fi fost expuși la o toxină, numită colibactin, produsă de unele tulpini ale bacteriei E. coli la începutul vieții”, a spus dr. David Scott, directorul Cancer Grand Challenges la Cancer Research UK. „Nu este clar cum provine expunerea, dar bănuim că o combinație de factori, inclusiv dieta, se poate intersecta în timpul unei faze cruciale în dezvoltarea microbiomului intestinal.

"Acest studiu adaugă o piesă importantă la puzzle-ul cancerelor cu debut precoce, dar nu este concludent și vor fi necesare mai multe cercetări pentru a stabili o legătură definitivă între colibactină și un risc crescut de cancer colorectal cu debut precoce”, a adăugat medicul.

Comenteaza