Cancerul de sân se poate ascunde în măduva osoasă chiar şi după succesul tratamentului

Cancerul de sân se poate ascunde în măduva osoasă chiar şi după succesul tratamentului

Noi cercetări realizate de două universități americane au descoperit un mecanism care explică modul în care celulele canceroase „adormite” reuşesc să supravieţuiască şi, în cele din urmă, să revină. 

Majoritatea oamenilor presupun că un tratament de succes împotriva cancerului înseamnă că boala a dispărut complet. Cu toate acestea, în cazul cancerului de sân cu receptor de estrogen pozitiv, lucrurile nu sunt atât de simple. Aceste celule canceroase viclene se pot ascunde în măduva osoasă ani de zile – uneori chiar decenii – înainte să reapară.

Atunci când aceste celule revin, ele se pot transforma într-un cancer osos agresiv care cauzează complicaţii devastatoare precum fracturi osoase şi dezechilibre periculoase ale calciului. În unele cazuri, cancerul recidivat se răspândește la alte organe, metastazele fiind dificil de tratat, cu un prognostic slab pentru pacienţi.

Cercetarea, publicată în Journal of Clinical Investigation, dezvăluie o strategie de supravieţuire a celulelor canceroase care pare desprinsă dintr-un thriller de spionaj desfăşurat la nivel molecular. Celulele canceroase nu luptă singure – ele formează o alianţă cu celulele stem mezenchimale din măduva osoasă, în esenţă „împrumutând” molecule pentru a deveni mai puternice şi mai rezistente. 

„Celulele canceroase împrumută fizic molecule – proteine, ARN mesager – direct de la celulele stem mezenchimale”, explică dr. Gary Luker, autor principal al studiului, într-un comunicat.

În esenţă, celulele stem mezenchimale acţionează ca nişte vecini foarte generoşi, ”donând” lucruri care fac celulele canceroase mai agresive şi mai rezistente la tratament. Mai multe, aici

Comenteaza