Când lansează România "pașapoartele COVID"

Când lansează România "pașapoartele COVID"

Uniunea Europeană a lansat marți sistemul tehnic care permite verificarea certificatelor digitale COVID, iar șapte state membre au început să elibereze primele certificate.

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, miercuri, la Europa FM, că certificatele digitale vor fi emise până la sfârșitul lunii lunie și în România și a precizat că, autorităţile pregătesc, în prezent, portalul care să elibereze aceste certificate.

„Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Certificatul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Certificatul COVID se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze chiar de marți la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE. Alte țări au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. Certificatul COVID a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Comenteaza