Foto Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun

Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun
Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun
Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun
Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun
Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun
Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Cluj. Ce soluții sunt pentru un sistem de sănătate mai bun

Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat, joi, la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", o dezbatere publică cu autorități locale, regionale și centrale, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătate.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Cluj-Napoca și din județul Cluj, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Cluj-Napoca și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

În cadrul evenimentului, dezbateriile au pornit de la actuala situație din România:

• 4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB.

• Mult prea mulți români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.

• Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă , de două ori mai puțin față de media europeană.

• Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”.

Manifestul campaniei Votez pentru Sănătate prevede 9 principii cheie, care privesc finanțarea sistemului sanitar, pacienții, precum și medicii:

1. 9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).

2. Eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.

3. Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi.

4. Abordare proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății. Sănătatea și inovația medicală sunt investiții în Sănătatea Românilor.

5. Pentru pacienți, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital.

6. Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.

7. Digitalizarea sănătății.

8. Personalul medico - sanitar trebuie să rămână în România.

9. Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate.

"Suntem aici ca să punem lucrurile cap la cap, să găsim împreună cele mai bune soluții noi, în toată țara, pentru că, într-un an atât de important, cu patru-cinci rânduri de alegeri, trebuie să reamintim noi, cei din coaliția pe care o reprezint cu onoare ca ambasador, că cel mai important vot, după părerea mea, este cel pentru sănătate. (...) Anul acesta, această campanie spune că o Sănătate Nouă înseamnă atingerea unui deziderat, atingerea unui deziderat 9% din PIB, alocare bugetară pentru sănătatea nouă, pentru că dacă n-ai bani, poți să ai proiecte minunate, dar ele nu pot fi puse în practică. Pe lângă asta, cele 9 puncte pe care noi le avem puse în manifestul nostru, vedem că e nevoie și de proceduri, este nevoie și de măsuri, de înțelegerea faptului că fără medici, fără asistenți medicali în țară nu poți să faci nimic până la urmă și îmi doresc foarte tare să spunem lucrurilor pe nume astăzi, să vedem ce se poate rezolva", a spus moderatorul evenimentului, Alessandra Stoicescu, în deschiderea dezbaterii.

În ceea ce privește situația în județul Cluj, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, dr. Lucia Brustur-Chirilă, a spus că aspectul financiar este o continuă provocare, însă a spus că o problemă cu care se va confrunta Clujul este cea a asistenței de medicină primară, atât în ceea ce privește medicii de familie, cât și a infrastructurii.

"Ca și director general al CJAS Cluj, pot să vă spun că este o mare provocare, dar și o mare onoare pentru noi, pentru că reprezentăm instituții sanitare într-un centru universitar, ceea ce ne obligă să fim aproape de furnizor, să lucrăm în echipă cu Direcția de Sănătate Publică, cu asociațiile profesionale, astfel încât să avem o abordare și o viziune unitară a problemelor care există în sistem, să comunicăm și să vedem care sunt lucrurile care pot fi rezolvate la nivel local.

Dacă luăm domeniile de asistență medicală, un domeniu foarte important îl reprezintă asistența medicală primară, în care în ultimul an a crescut finanțarea în mod consistent, ceea ce este un lucru foarte bun, deoarece încercăm să motivăm medicii de familie, pentru că sunt foarte multe zone în țară care nu au medici de familie și pacienții nu pot accesaserviciile medicale. Cu toate acestea, la nivelul județului Cluj doar două comune sunt fără medici. Făcând, însă, o analiză a structurii de vârstă, am constatat că 74 de medici în următoarea perioadă ar putea să se pensioneze, ceea ce ar fi o mare problemă. Cu toate că a crescut valoarea punctului per capita și per serviciu, se pare că nu este o specialitate care să fie motivată pentru tinerii absolvenți. Eu cred că este foarte importantă comunicarea cu autoritățile locale, astfel încât, în special în rural, autoritățile locale să se implice în a rezolva problema infrastructurii care să corespundă anului 2024, să acceseze fonduri europene pentru a dota aceste cabinete cu un ecograf, un EKG,  să existe condiții de lucru, să nu existe diferență că ești medic de familie in Cluj sau că ești medic de familie rural", a spus dr. Lucia Brustur-Chirilă.

Președintele CJAS Cluj a afirmat că e necesar ca alocările bugetare pe sănătate să fie făcute în funcție de adresabilitate, precum și de calitatea serviciilor, și a dat exemplul spitalelor din Cluj, care sunt căutate și tratează nu doar pacienți din regiune, ci din întreaga țară, cazuri grave și complexe:

"Noi aici trebuie să ne ținim, la modificarea, tarifelor, în special la unitățile sanitare cu paturi în care tarifele n-au fost modificate din 2014. De ce? Pentru că față de tariful pe care îl plătește Casa de Asigurări pe un caz externat, poate că sunt județe în care aceste tarife sunt acoperitoare, dar noi ne referim la institute, la Spitalul de Urgență Județean, la Spitalul de Copii, la spitalul TBC din Cluj, la Oncologie, în care cheltuiala care se realizează cu medicamente, cu materiale, cu investigații paraclinice și, în ultimul rând, resursa umană care aduce plus valoare, este uneori de două, de trei sau de cinci ori. Sunt cazuri care sunt absolut disperate și vin la Cluj cu ultima speranță și este (26:39) un lucru foarte onorant pentru corpul medical. Ce vreau să subliniez este faptul că complexitatea cazurilor în unitățile sanitare din județul Cluj și din municipiu sunt în cazuri grave, cazuri foarte cheltuitoare. Nu povestesc de Terapia Intensivă și un domeniu care este foarte costisitor reprezintă programele naționale de sănătate. (...) Dar aș vrea ca în analizele care se fac să nu mai pună presiune, aș vrea să discutăm de calitate, ca să le putem compara în calitatea serviciilor oferite pacienților. Aicea este standardul pe care Clujul îl respectă, standardul de calitate și să nu mai povestim atâta de cazuri - pot fi cazuri care au stat două ore sau poate să fie un caz care stau în spital câte două - trei săptămâni și este un efort financiar și nu mai zic medical, dar este foarte importantă calitatea serviciilor".

Referindu-se la principiile cuprinse în manifestul campaniei Votez pentru Sănătate, dar și la problemele cu care se confruntă sistemul sanitar în întreaga țară, nu doar în regiune, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Senat, senatorul Attila Laszlo, a subliniat că sistemul sanitar are de rezolvat chestiuni importante legate de legislație care au reușit a fi cârpite pe ici pe colo, dar la care mai este mult de lucru.

"Întrebarea în acest moment este ce punem pe hârtie, în legi, ca toate aceste propuneri de la masă să se și întâmple? Vă fericit pentru acest eveniment, în sfârșit, suntem într-un cadru unde oamenii înțeleg ceea ce vor. Și vă spun acest lucru pentru că am avut ocazia să discutăm de foarte multe ori, și de multe ori am avut senzația că discutăm … și nu am reușit să-i convingem pe cei ale căror decizii avem nevoie să punem în practică. Cred că nu 9% este cheia acestei întâlniri, ci angajamentul că suntem dispuși de a ne crește alocările bugetare pentru funcționarea sistemului de sănătate.

Să știți că până în 15 marie 2020, în perioada COVID, lucrurile au fost luate în bază a unor decizii științifice. În fiecare zi a fost o întâlnire unde am stat la masă, am analizat ce au făcut celelalte țări, care au fost greșelile, cum să le evităm, să le facem și noi. Spun acest lucru pentru că am încercat în ultimii ani să terminăm perioada de cârpire a legislației sanitară.

Și o spun cu maxima seriozitate și sinceritate. De ce? Pentru că avem o legislație care a fost adoptată în 2010 prin asumare, ea nu a fost dezbătută de Parlament, de atunci a fost modificată de 1600 de ori. Avem legislație, de 3 ani de zile așteptăm normele metodologice pentru că am spart o barieră - nu ne interesează dacă cineva are sau nu are contract cu CNAS, dacă este acreditat, pacientul este asigurat. Deci, acel medic care nu are contract cu Casa, poate să prescrie rețetă compensată, poate să vă dea hârtie de trimitere și poate să vă dea concediu medical. Tot așa avem o lege care a fost promulgată, aprobată de cele două camere și promulgată și așteptăm în continuare normele de aplicare care se referă la faptul că în această țară oricine cu orice specialitate pe care o deține poate deveni medic de familie.

Am solicitat situația la zi și este extrem de traumatică. Sunt peste 1.500 medici de familie la nivel național. Cu alte cuvinte, peste 3 milioane de oameni sunt fără asistență primără. 42% sunt trecuți de 62 de ani. Și în scurt timp, în 5-6 ani vom ajunge în situația în care nu vom mai avea mai bine de 40-45% din medici de familie de care am avea nevoie.

Și a treia problemă - tot așa avem o lege promulgată unde așteptăm normele de aplicare de vreo 2 ani jumate care spune că în cazul fiecărei program național de sănătate trebuie să fie introduși indicatorii de calitate și de cantitate. Ne confruntăm cu o serie de probleme legate de nerespectarea protocoalelor și o serie de discuții legate de alocarea resurselor care ne stau la dispoziție.

(...) Un alt aspect, am studiat cu managerii de spital dacă există capacitate de a trata atâția pacienți. Pentru că între timp, în cei 30 de ani (de la revoluție - n.red.), ni s-a schimbat structura demografică, s-a schimbat traseul pacienților, s-a schimbat încrederea în sistemul sanitar - toată lumea vrea să vină către centrele universitare. Mai mult, în 5 ani de zile încep să iasă de pe piața forței de muncă generațiile cu 400 de mii și intră pe piața forței de muncă generații cu 100- 200 de mii de indivizii. Cu alte cuvinte, acum ne plângem că sunt 6 milioane de oameni care plătesc asigurarea, ei vor fi mai puțini", a spus dr. Attila Laszlo.

Reprezentantul producătorilor de medicamente a spus că prin această inițiativă se încearcă găsirea unor soluții mai ales pentru accesul pacienților la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți.

"Această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români. Milităm pentru găsirea unor soluții și mai ales pentru acces la inovație medicală, la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți, pentru toți pacienții români", a declarat Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.

La eveniment au participat și reprezentanți ai pacienților.

"Pacienții români merită să beneficieze de îngrijiri la aceleași standarde ca alți pacienți europeni, indiferent că provin din București, Iași, Cluj sau alte orașe ori sate din România. Este esențial să identificăm toate problemele cu care se confruntă, în mod real, pacienții, medicii, reprezentanții spitalelor, farmaciștii și să colaborăm cu autoritățile locale pentru a dezvolta soluții concrete pentru o Sănătate Nouă pentru toți pacienții", a declarant Marinela Debu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

Tot în cadrul campaniei, în centrul comercial Iulius Mall a fost organizat un stand de informare, pentru ca studenții și publicul larg să poată vota pentru SĂNĂTATEA NOUĂ. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putut vedea ce ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR (realitate virtuală).

Evenimentul de la Cluj-Napoca este cel de-al cincilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.

Comenteaza