Câte vaccinuri anti-gripale a solicitat Clujul. De ce e bine să vă vaccinaţi

Câte vaccinuri anti-gripale a solicitat Clujul. De ce e bine să vă vaccinaţi
Clujul aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii zeci de mii de doze de vaccin anti-gripal. Anul trecut, DSP a primit doar 28,3% din vaccinurile solicitate.

S-a făcut, brusc, frig, iar asta ne-a amintit că ne apropiem de sezonul virozelor respiratorii şi gripelor. Unii dintre noi au răcit încă de acum vreo două săptămâni, iar a doua tranşă de clujeni care strănută va apărea, cu siguranţă, după temperaturile scăzute de săptămâna aceasta.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a aşteptat temperaturile scăzute, ci a solicitat din timp Ministerului Sănătăţii 48.500 de doze de vaccin anti-gripal pentru sezonul rece. Numărul dozelor solicitate este mai mic decât cel de anul trecut, 53.000. Oricum, Ministerul Sănătăţii trimite rareori toate dozele solicitate; de exemplu, în 2015 au ajuns la DSP Cluj circa 15.000 de vaccinuri anti-gripale, în două tranşe.

Vaccinurile sunt oferite gratuit persoanelor considerate a face parte din categorii de risc. Este vorba despre femei însărcinate, bolnavi cu suferinţe cronice, cu insuficienţă renală, imunosupresaţi, copii sau vârstnici instituţionalizaţi pe o perioadă mai îndelungată, persoane din sistemul medico-sanitar şi altele din anturajul persoanelor cu risc ridicat.

Directorul DSP Cluj, epidemiologul Mihai Moisescu-Goia, avertizează că gripa poate duce chiar şi la deces, dacă boala prezintă manifestări severe sau prin decompensarea altor boli ale pacientului. Perioada propice de vaccinare este în presezon, adică între 15 octombrie şi 15 decembrie.

„Trebuie avute în vedere, pe lângă efectele produse de boală în mod direct, efecte socio-economice. Îmbolnăvirea duce la lipsa activităţii productive şi, de multe ori, la lipsa de încasări. Dacă ne referim la copii bolnavi, aceştia nu pot merge la grădiniţă sau şcoală şi este nevoie ca un adult să îşi ia concediu ca să stea cu el acasă. Când iau decizia de a nu se vaccina, oamenii trebuie să ştie că îşi asumă şi unele posibile costuri", a spus Mihai Moisescu-Goia.

Vaccinul se administrează copiilor începând cu vârsta de doi ani. Cei care nu se află printre categoriile de risc pot să îşi procure doze din farmacii. Anul trecut, o doză cumpărată de Ministerul Sănătăţii cu 11 lei costa în farmacii 28 de lei. Vaccinurile se cumpără de statul român din sursă externă, pentru că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici anul acesta.

În sezonul de iarnă 2015/2016, potrivit datelor DSP, la Cluj s-au înregistrat 21 de cazuri de gripă confirmate de laboratoare specializate, dar niciunul nu a dus la deces. În schimb, au existat peste 50.000 de viroze respiratorii.

 

Comenteaza