Câți români s-au vaccinat deja împotriva gripei și cine poate obține serul în mod gratuit

Câți români s-au vaccinat deja împotriva gripei și cine poate obține serul în mod gratuit

Datele de la Institutul Național de Statistică arată că, până la începutul acestei luni, peste 800.000 de români au fost vaccinați antigripal.

Așadar, până la data de 3 noiembrie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 803.756 persoane vaccinate antigripal, din care 791.096 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Și anul acesta, la fel ca și anul trecut, dozele de vaccin împotriva gripei trebuie ridicate direct din farmacie, cu rețetă de la medic sau dacă nu, contra cost, după care se poate face administrarea într-un cabinet medicului de familie sau chiar în farmacii, dacă găsiți una în care se vaccinează.

Cine primeşte vaccinul antigripal gratuit în România 

Vaccinul antigripal este gratuit pentru copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani, gravide, pentru persoanele care au vârsta de peste 45 de ani şi suferă de diferite boli cronice, dar şi pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecţiuni medicale.

În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%. 

Lunile octombrie și noiembrie recomandate pentru vaccinarea antigripală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă ca vaccinarea antigripală să fie efectuată înainte de debutul sezonului gripal, în lunile octombrie și noiembrie, pentru a asigura protecția optimă pe durata sezonului.

Totodată, aceste autorităţi sanitare internaționale, împreună cu diverse instituții de sănătate publică și societăți medicale, au emis recomandări și politici specifice pentru vaccinarea antigripală a vârstnicilor. Aceste recomandări subliniază necesitatea utilizării unor vaccinuri gripale îmbunătățite, capabile să ofere o protecție mai eficientă persoanelor vârstnice, al căror sistem imunitar slăbit îi face mai vulnerabili în fața gripei și a complicațiilor asociate.

Prin scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații precum pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază (boli cardiace, pulmonare și metabolice, cum este diabetul).

Totodată, vârstnicii au adesea comorbidități care îi fac mai vulnerabili la gripă și la complicațiile asociate acesteia, incluzând spitalizări din cauza evenimentelor cardiovasculare și pneumoniei. Doar 1 din 3 persoane cu vârsta peste 70 de ani, spitalizată cu o infecție acută cum este gripa, se recuperează integral după 1 an.

Comenteaza