Caz de râie într-un liceu depistat la un triaj de rutină / DSP: ”Sunt mai multe cazuri, doar că nu au fost raportate”
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Apr 2024, 09:31
- Sănătate
- Ascultă știrea
Oficial, vorbim despre un singur caz de scabie, la un liceu din Transilvania. Neoficial numărul cazurilor ar fi mult mai mare, având în vedere faptul că boala este foarte contagioasă. Parazitul scabiei sapă canale în epidermă unde depune excrementele și ouăle...
Un caz de râie a fost confirmat la un elev ce învață într-unul din liceele de elită din municipiul Arad, anunță aradon.ro. Infecția a fost descoperită în timpul unui triaj de rutină efectuat de medicul școlar.
Potrivit surselor aradon.ro, ar fi vorba de mai multe cazuri, însă acestea nu au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică Arad. În mod normal, raportarea cazurilor ar trebui făcută de medicul școlar, dacă vorbim despre elevi, sau de către medicul de familie al bolnavului, mai scrie sursa citată.
Mai exact un liceu din municipiu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Arad despre existența unui caz de scabie depistat la unul dintre elevi. Fiind vorba despre un singur caz, singura măsură luată a fost cea a dezinfectării sălii de clasă, iar elevul va rămâne acasă o perioadă, în funcție de recomandările medicului.
Epidemiologii avertizează, însă, că numărul infecţiilor cu siguranţă este mai mare, întrucât scabia se transmite rapid și uşor prin contactul cu pielea. Cel mai probabil, elevii s-au tratat în cabinete private, unde diagnosticul în acte ar fi putut fi schimbat in dermatită, spune directorul DSP Arad, Cecilia Irimie.
“Nu cred că este doar un singur caz, cred că sunt mai multe cazuri, doar că la noi nu au fost raportate aceste cazuri. Probabil că ceilalți copii au fost tratați în ambulatoriile de specialitate. Nu se cunoaște sursa infecției. Ea se poate contacta prin contact direct din spațiile comune magazine, săli de fitness, de pe cărucioare, din mijloacele de transport în comun”, declară Cecilia Irimie, citată de g4media.ro.
Ce este scabia sau râia
Scabie sau râie (Acarodermatitis) este o boală parazitară de piele. La om îmbolnăvirea este produsă de parazitul Sarcoptes scabiei, acesta are o formă de semisferă cu dimensiunea femelei de 0,3 mm. Parazitul sapă canale în epidermă unde depune excrementele și ouăle. Excrețiile parazitului irită pielea producând mâncărime și răni produse de scărpinat, iau naștere papule, vezicule, pustule, infiltrații, acestea prin infecții secundare, se pot transforma în furunculi.
Transmiterea bolii se produce prin contact, boala urmând să apară după un timp de trei până la șase săptămâni. Scabia reprezintă o patologie contagioasă, iar transmiterea se poate face prin contact direct sau prin contact sexual neprotejat. Contactul cutanat direct reprezintă cea mai frecventă modalitate de transmitere a bolii.
Riscul de transmitere a scabiei este ridicat în locurile aglomerate sau frecventate de multe persoane. Printre acestea se regăsesc: grădinițe, școli, spitale, săli de sport, penitenciare, azile de bătrâni.
Zonele predispuse pentru apariția scabiei sunt pliurile pielii și leziunile fine tegumentare. Cel mai adesea, râia se ”instalează” între degetele de la mâini sau picioare, la nivelul cotului sau genunchiului, în zona genitală, sub unghii, în jurul mameloanelor sau sub accesoriile vestimentare (ceas, inel, brățară).
Printre semnele și simptomele specifice scabiei se regăsesc pruritul sever cu exacerbare pe timpul nopții și vezicule sau tumefacții la nivelul pielii, dispuse sub formă de linie ondulată.