Cazul Murgeni. În borşul de peşte oferit pacienţilor au fost descoperite bacterii periculoase

Cazul Murgeni. În borşul de peşte oferit pacienţilor au fost descoperite bacterii periculoase

Analizele DSVSA arată că borşul de peşte oferit de mănăstire pacienților de la Spitalul Murgeni conţinea trei bacterii periculoase.

Până în prezent, nu s-a comunicat care sunt cauzele care, pe 23 noiembrie, au dus la decesul a trei persoane și îmbolnăvirea altor 29 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. La câteva zile de la incident, pe 28 noiembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că rezultatele micro-biologice obținute până la acel moment nu reflectă corelaţia cu o posibilă toxiinfecţie alimentară.

"Există rezultate. Am văzut aceste rezultate, şi de la ANSVSA, şi de la noi. Rezultatele micro-biologice nu reflectă corelaţia acestor rezultate cu o posibilă toxiinfecţie alimentară, cel puţin din ce rezultate avem până în momentul de faţă. Adică, prezenţa unor bacterii care nu au semnificaţie atunci când sunt în număr mic, care se găsesc în mod obişnuit în aer, de exemplu... nu au semnificaţie deosebită", a declarat, atunci, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă. "Mai aşteptăm şi alte rezultate şi de la anatomopatologi, să vedem dacă putem să le coroborăm şi să avem o posibilitate consolidată, împreună cu cei de la medicină legală", a mai spus Rafila.

La câteva zile după înregistrarea îmbolnăvirilor, directorul demis al spitalului din Murgeni, Ionel Carp, a declarat că probele de laborator au indicat că „mâncarea este curată”. 

Pe de altă parte, Libertatea a obținut un document oficial al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, comunicat Prefecturii Vaslui, care arată că în borşul de peşte oferit pacienţilor de la Spitalul Murgeni au fost găsite bacterii periculoase. Este vorba despre Clostridium perfringens, Bacillus cereus şi Cerulida.

”Bacillus cereus formează două toxine responsabile pentru intoxicaţia alimentară, în general când numărul de bacterii depăşesc 100.000 pe gram de hrană, deşi există şi cazuri cunoscute de otrăvire în care concentraţia a fost cu mult sub 6.000/g”, se arată în adresa transmisă Prefecturii Vaslui, citată de Libertatea.

Sunt indicate şi valorile bacteriilor descoperite în borş: Clostridium perfringens – 1,64 milioane/gram Bacillus cereus – 3.091/gram Cerulida – 945,98/gram.

Documentul demonstrează că, încă de pe 29 noiembrie, autorităţile din Vaslui ştiau că mâncarea oferită pacienţilor de la Murgeni conţinea bacterii care pot produe probleme de sănătate. Medicii consultați de publicația citată spun că valorile menționate în raport sunt mici, dar că acestea pot totuși avea efecte grave pentru persoane bolnave sau care au fost supuse la tratamente îndelungate cu medicamente.

Citeşte întreaga ştire AICI

Comenteaza