Ce este diabetul de tip 5? E total diferit de tipurile 1 și 2, iar zeci de ani a fost greșit diagnosticat
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 15:19
- Sănătate
- Ascultă știrea

O nouă formă de diabet a fost recunoscută oficial la începutul acestei luni, la zeci de ani după ce a fost observată pentru prima dată în țările în curs de dezvoltare. Experții pregătesc acum noi ghiduri pentru a ajuta medicii să o detecteze.
Federația Internațională de Diabet a recunoscut oficial această boală sub denumirea de „Diabet de tip 5” și a înființat un grup de lucru care să elaboreze noi ghiduri pentru medici privind identificarea acesteia. Nou tip de diabet este rar și nu este legat de obezitate, ci de malnutriție. Se estimează că afectează aproximativ 25 de milioane de oameni la nivel global și este cauzată de producția scăzută de insulină indusă de malnutriție, în special în rândul adolescenților și tinerilor adulți slabi și subnutriți, provenind din gospodării cu venituri mici și medii, potrivit rapoartelor, scrie The Independent.
Boala, care este diferită de diabetul de tip 1 și 2, a fost recunoscută oficial printr-un vot desfășurat în 8 aprilie în cadrul Congresului Mondial de Diabet al IDF din Bangkok, Thailanda, după ani de dezbateri privind identificarea sa.
Meredith Hawkins, profesor de medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein, a declarat că diabetul legat de malnutriție „a fost istoric subdiagnosticat și prost înțeles”.
„Recunoașterea de către IDF a acestuia ca ‘Diabet de tip 5’ este un pas important în direcția creșterii gradului de conștientizare a unei probleme de sănătate devastatoare pentru atât de mulți oameni.”
Diabetul de tip 5 a fost adesea diagnosticată greșit în trecut, fie ca diabet de tip 2 – care poate fi influențat de stilul de viață și presupune o incapacitate a organismului de a utiliza insulina produsă – fie ca diabet de tip 1, o afecțiune autoimună ce distruge celulele producătoare de insulină.
Nihal Thomas, profesor de endocrinologie la Christian Medical College din India și membru al grupului de lucru pentru Diabetul de tip 5, a spus că boala determină funcționarea anormală a celulelor beta pancreatice, ceea ce duce la o producție insuficientă de insulină. „Din cauza lipsei recunoașterii formale, această afecțiune a fost puțin studiată și diagnosticată greșit”, a declarat el, pentru The Indian Express.
Pacienții sunt adesea diagnosticați greșit cu diabet de tip 1, iar administrarea excesivă de insulină poate deveni rapid fatală, a declarat Dr. Hawkins pentru Medscape Medical News.
Medicul a spus că a aflat pentru prima dată despre diabetul legat de malnutriție în 2005, în timp ce preda la o întâlnire de sănătate globală, când medici din mai multe țări i-au relatat că văd pacienți cu „o formă neobișnuită de diabet”.
„Pacienții erau tineri și slabi, ceea ce sugera diabet de tip 1, care poate fi gestionat cu injecții de insulină pentru reglarea glicemiei. Dar insulina nu-i ajuta și, în unele cazuri, le scădea periculos nivelul zahărului din sânge”, a spus ea.
De asemenea, nu păreau să aibă diabet de tip 2, care este de obicei asociat cu obezitatea. „Era foarte confuz”, a adăugat ea.
Dr. Hawkins a fondat în 2010 Institutul Global de Diabet al Universității Einstein, care a început să conducă eforturi internaționale pentru a descoperi defectele metabolice care duc la diabetul legat de malnutriție. Peste un deceniu mai târziu, în 2022, ea și colegii săi de la Christian Medical College au demonstrat că această formă de diabet este fundamental diferită de tipurile 1 și 2.
Dr. Hawkins a explicat că persoanele cu această formă de diabet au un defect profund în capacitatea de a secreta insulină, ceea ce nu fusese recunoscut anterior. „Această descoperire a revoluționat modul în care gândim această afecțiune și cum ar trebui să fie tratată”.
Medicii din întreaga lume încă nu știu exact cum să trateze acești pacienți, care, potrivit Dr. Hawkins, adesea nu supraviețuiesc mai mult de un an de la diagnostic.
Pentru a gestiona diabetul de tip 5, pacienții ar trebui să consume cantități mult mai mari de proteine și mai puțini carbohidrați, acordând atenție și deficiențelor de micronutrienți. „Dar acest lucru trebuie acum studiat cu atenție, odată ce avem voință globală și un mandat oficial din partea IDF pentru a o face.”