Ce este Fentanilul? De 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 50 de ori mai puternic decât heroina

Ce este Fentanilul? De 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 50 de ori mai puternic decât heroina

Procurorii DIICOT au făcut percheziții la mai multe farmacii care ar fi vândut zeci de mii de pastile cu droguri de mare risc, printre care Fentanilul, un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale.

Președintele Asociației de Luptă Antidrog, Bogdan Curelea atrage atenţia asupra gravităţii consumului de opiacee. Acesta trage un semnal de alarmă asupra acestei probleme tragice care a pătruns în societatea românească și cere o intervenție rapidă din partea autorităților române.

Ce este Fentanilul?

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanil este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

”Utilizarea de substanțe opiacee, cum ar fi Fentanil, Codeina, Oxicodona, Hidrocodona, Buprenorfina și alte opioide, poate fi o problemă serioasă și este important să înțelegem mai multe despre aceste aspecte. Este foarte important să fim conștienți de noile tendințe în domeniul drogurilor și să înțelegem riscurile asociate acestora. Noile substanțe psihotrope pot apărea pe piață și pot prezenta riscuri grave pentru sănătatea și siguranța persoanelor care le consumă.

Fentanilul, un opioid sintetic, este de aproximativ 50-100 de ori mai puternic decât morfina și este utilizat în principal pentru tratarea durerii severe în mediul medical. Cu toate acestea, utilizarea ilegală și abuzul de fentanil au creat o problemă majoră de sănătate publică. Este utilizat în principal în medicină pentru a trata durerea severă și este disponibil sub formă de patch-uri transdermice, pastile și soluții injectabile”, a explicat pentru stirilekanald.ro Bogdan Curelea, președintele Asociației de Luptă Antidrog.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), citat de digi24.ro, acesta "este atât de puternic şi de mortal, încât chiar şi un microgram poate ucide un om". Conform aceleiaşi surse, în anul 2022, Fentanil a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite.

Amintim că procurorii DIICOT au descins într-un lanț de farmacii după ce un angajat a fost prins în flagrant cu mai multe cutii pline cu droguri de mare risc. Aceştia l-au reţinut joi seara, pentru 24 de ore, pe bărbatul acuzat că a vândut peste 10.000 de comprimate de Fentanil şi Oxicodonă, cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă.

Procurorii DIICOT au anunţat că în percheziţiile făcute la reţeaua de dealeri care îl alimenta pe Vlad Pascu, şoferul care era drogat atunci când a ucis 2 oameni la 2 Mai, au găsit inclusiv Fentanil, printre alte droguri.

Comenteaza