Ce măsuri pregătesc autoritățile în fața valului 5. Rafila: Vrem să evităm un lockdown sau închiderea școlilor

Ce măsuri pregătesc autoritățile în fața valului 5. Rafila: Vrem să evităm un lockdown sau închiderea școlilor

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit miercuri despre valul 5 al pandemiei și măsurile care se pregătesc.

„Știți bine că noi ne-am aflat în cursul celui de al patrulea val într-o situație în care sistemul a fost depășit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, 3% dintre pacienții infectați au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serivcii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem decât măsurile așa numite de sănătate publice, care se referă la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm campania de vaccinare prin informații credibile și accesibile”, a declarat ministrul Alexandru Rafila. 

Acesta a vorbit și despre certificatul COVID care, „din păcate” nu a fost încă adoptat și a precizat că se încearcă evitarea unui lockdown și închiderea școlilor.

„Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor de familie și sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite.

În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a anunţat şi creşterea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti:

”Am făcut evaluări privind starea instalaţiilor electrice şi de oxigen pentru a creşte siguranţa pacienţilor. Contribuţia managerilor şi autorităţilor locale este esenţială pentru a reduce riscul la care au fost supuse câteva spitale din România. Am avut întâlnire cu DSP, avem 20 la sută de paturi alocate pentru pacienţii COVID, adica 25.000. Am crescut bugetul cu 65 la sută pentru secţiile ATI. (...) Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale la nivelul MS pentru că trebuie nu numai să fie informat ci și să ia deciziile în timp real. Acest sistem de management a fost deja înființat, lucrăm și avem datele în timp real. La nivel județean acest grup operativ va colabora cu o structură de coordonare din cadrul județului”.

Potrivit ministrului, persoanele pozitive vor avea acces la centre de evaluare în ambulatoriu, care vor fi la nivel județean, iar bolnavii cu forme medii vor beneficia de evaluare imagistică în sistem ambulator.

Comenteaza