Ce presupune starea de urgenţă internaţională pe care ar putea-o anunţa azi OMS

Ce presupune starea de urgenţă internaţională pe care ar putea-o anunţa azi OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea anunţa joi dacă valul de îmbolnăviri cauzat de noul tip de coronavirus din China reprezintă o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, o decizie luată relativ rar, potrivit Deutsche Welle.

OMS foloseşte termenul de „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pentru a face referire la „un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgenţă. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puţin două ţări. În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună „un răspuns internaţional coordonat”.

Potrivit OMS, starea de urgenţă se referă la „o situaţie serioasă, neobişnuită sau neaşteptată”.

 

Declararea stării de urgenţă ar duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătăţii, ar duce la o creştere a finanţării în domeniul medical şi alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricţii asupra comerţului şi libertăţii de mişcare a populaţiei, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricţiile impuse comerţului. Totodată, autorităţile naţionale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi şi în alte spaţii publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei.

Recomandările impuse de OMS sunt temporare şi revizuite din trei în trei luni.

Din 2009 până în prezent starea de urgenţă a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 şi cea de Ebola din 2018.

Oraşul chinez Wuhan, unde au fost identificate cele mai multe cazuri de infecţie cu acest nou tip de virus a decis deja suspendarea transportului public pentru limitarea răspândirii bolii. Oraşul este în carantină, iar forţele de securitate păzesc aeroporturile, gările, autogările şi drumurile pentru a împiedica intrarea şi ieşirea cetăţenilor din oraş.

Măsuri de scanare a pasagerilor pentru depistarea persoanelor care au febră şi ar putea fi infectate au fost luate în aeroporturi din întreaga lume.

Comenteaza