Ce spune Rafila despre un eventual val 6 de COVID: Nu cred că va fi înainte de această toamnă, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape

Ce spune Rafila despre un eventual val 6 de COVID: Nu cred că va fi înainte de această toamnă, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că un val şase de COVID ar presupune o altă tulpină care să se transmită susţinut, dar că nu crede că ar putea fi luat în calcul până în toamnă.

Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat la RFI dacă ne putem aștepta la un eventual val șase al pandemiei de COVID-19.

„Un eventual val şase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puţin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val şase. Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, într-un interviu la RFI.

Întrebat despre creşterea numărului de cazuri în China, dar și în Franţa, Germania, Italia şi Austria, ministrul Sănătăţii a spus că este vorba despre situaţii cu totul diferite în China şi Europa.

„Este o situație cu totul diferită între China și Europa, nu cred că e o comparație care stă în picioare. În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general şi în China în special varianta Omicron a circulat mai puţin, de asta nu aş face astfel de comparaţii. În mod evident şi în Europa de Vest, pe măsură ce interacţiunile sociale au crescut şi transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creştere a numărului de cazuri şi nu vedem o creştere a numărului de cazuri în spitale (...). Rămâne să vedem şi în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara”, a precizat Rafila.

Comenteaza