Ce spune rectorul UMF Cluj despre controversata Ivermectină
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Feb 2021, 08:58
- Sănătate
- Ascultă știrea
Ivermectina pare promiţătoare în tratarea pacienţilor cu COVID-19. Însă nu trebuie utilizate formele existente pentru animale, a explicat rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, Anca Buzoianu.
Ivermectina a intrat zilele acestea în atenţia opiniei publice din România. La mai multe televiziuni, Ion Alexie, medic român din Las Vegas, specialist în boli interne şi boli infecţioase, a susţinut că şi-a tratat mai mulţi pacienţi cu acest medicament.
În primul rând, dacă discutăm despre ivermectina disponibilă în acest moment în România, cea de uz veterinar, Buzoaianu a atras atenţia că „administrarea medicamentelor de uz veterinar la om, chiar dacă este aceeaşi substanţă, poate produce reacţii adverse notabile, în primul rând din cauza diferenţelor în condiţionarea farmaceutică a preparatelor, a excipienţilor folosiţi la preparare, cât şi datorită diferenţelor între dozele folosite la animal/om”, a declarat Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, pentru Adevarul.
Cât despre introducerea ivermectinei în terapia pacienţilor cu COVID 19 din România, medicul susţine că „trebuie să ţinem seama că în ţara noastră nu există ivermectină pentru uz uman, ci doar pentru uz veterinar şi nu se recomandă utilizarea formelor farmaceutice (comprimate, soluţie orală) utilizate la animale în tratamentul la om. Aprobarea ivermectinei pentru uz uman depinde fie de Agenţia Europeană a Medicamentului (dacă se doreşte aprobarea substanţei pentru toate ţările membre ale UE), fie de Agenţia Naţională a Medicamentului (dacă se urmăreşte doar aprobarea pentru România)”.
Buzoianu a precizat că totuşi „în prezent, ivermectina este utilizată în principal în studii clinice pentru tratamentul COVID 19, existând puţine ţări care au aprobat-o efectiv, introducând-o în lista de indicaţii. În SUA, se utilizează de șase luni, dar utilizarea este ”off label”. În Europa, prima ţară care a aprobat (în urmă cu câteva zile) ivermectina, atât pentru profilaxia, cât şi pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, este Slovacia. Trebuie precizat că aprobarea e temporară, pentru o perioadă de șase luni”.
„Chiar dacă ivermectina pare promiţătoare în tratarea pacienţilor cu COVID 19, nu trebuie utilizată fără aprobarea unui medic specialist şi nu în formele existente pentru animale. Se recomandă să aşteptăm aprobarea şi introducerea în ţară a ivermectinei de uz uman. Sperăm ca şi studiile aflate în desfăşurare să aibă rezultate favorabile, deoarece orice pas înainte în tratarea şi prevenirea acestei boli este un pas înainte pentru normalitatea pe care o aşteptăm şi ne-o dorim cu toţii”, spune rectorul UMF Cluj.