Cercetători: Inteligența artificială poate detecta cel mai timpuriu semn de cancer într-un test de sânge

Cercetători: Inteligența artificială poate detecta cel mai timpuriu semn de cancer într-un test de sânge

O metodă care combină analiza cu laser a sângelui cu un tip de inteligență artificială ar putea îmbunătăți detectarea precoce a cancerului de sân și ar putea deschide calea către un test de screening pentru mai multe forme de boli oncologice.

O nouă metodă de screening care combină analiza cu laser cu un tip de inteligență artificială (AI) este prima de acest tip care identifică pacienții în stadiul incipient al cancerului de sân, sugerează un studiu, scrie 360medical.ro.

Tehnica rapidă și neinvazivă dezvăluie modificări subtile în fluxul sanguin care apar în timpul fazelor inițiale ale bolii, cunoscute sub numele de stadiul 1a, care nu pot fi detectate cu testele existente, afirmă echipa de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, într-un comunicat.

Aceștia susțin că noua lor metodă ar putea îmbunătăți detectarea precoce și monitorizarea bolii și ar putea deschide calea către un test de screening pentru mai multe forme de cancer.

Testele standard pentru cancerul de sân pot include o examinare fizică, radiografii (mamografie) și ecografii sau analiza unei mostre de țesut mamar, cunoscută sub numele de biopsie. Strategiile existente de detectare precoce se bazează pe depistarea persoanelor în funcție de vârstă sau dacă fac parte din grupuri de risc.

Folosind noua metodă, cercetătorii au reușit să depisteze cancerul de sân în cel mai timpuriu stadiu prin optimizarea unei tehnici de analiză cu laser – cunoscută sub numele de spectroscopie Raman – și combinarea acesteia cu învățarea automată, o formă de inteligență artificială.

Abordări similare au fost încercate pentru depistarea altor tipuri de cancer, dar echipa afirmă că acestea au putut detecta boala cel mai devreme în stadiul doi.

În cadrul studiului pilot la care au participat 12 paciente cu cancer de sân și 12 controale sănătoase, tehnica a fost eficientă în proporție de 98% în identificarea cancerului de sân în stadiul 1a, în probele prelevate.

Testul a putut, de asemenea, să facă distincția între fiecare dintre cele patru subtipuri principale de cancer de sân cu o precizie de peste 90%, ceea ce ar putea permite pacienților să primească un tratament mai eficient și personalizat, afirmă echipa.

Implementarea acestui test ca test de screening ar ajuta la identificarea mai multor persoane în stadiile incipiente ale cancerului de sân și ar îmbunătăți șansele de succes ale tratamentului, afirmă echipa. Cercetătorii intenționează să extindă studiile pentru a implica mai mulți participanți și pentru a include teste pentru forme timpurii ale altor tipuri de cancer. Detalii AICI

Comenteaza