Cerere imensă, ofertă insuficientă. BioNTech anunță posibile întârzieri la livrarea vaccinului

Cerere imensă, ofertă insuficientă. BioNTech anunță posibile întârzieri la livrarea vaccinului
| Foto: Financial Times

Unele regiuni din Germania au fost nevoite să suspende vaccinarea, la câteva zile după lansare. 

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, dar autorizarea sa relativ târzie de către agenţia specializată a UE şi cantitatea de vaccin comandată de Comisia Europeană - care şi-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre - conduc la un ritm lent de aprovizionare.

„În acest moment lucrurile nu arată bine - apare o lacună pentru că nu sunt alte vaccinuri aprobate şi noi trebuie să umplem golul cu vaccinul nostru”, a explicat pentru Der Spiegel directorul general al BioNTech, Ugur Sahin. 

Responsabilii BioNTech critică, pe de altă parte, decizia Comisiei Europene de a încheia contracte cu o serie de companii farmaceutice în speranţa că vor fi aprobate rapid vaccinurile acestora, ceea ce nu s-a întâmplat.  „S-a presupus că multe alte companii vor veni cu vaccinul. Aparent aceasta a fost impresia, că vom avea destule, că nu va fi atât de rău şi că avem controlul. Acest lucru m-a surprins”, a spus Sahin.

SUA au comandat în luna iulie 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, în timp ce Comisia Europeană a aşteptat până în noiembrie pentru a comanda jumătate din această cantitate. Din cele 300 de milioane de doze comandate de UE, numai 200 de milioane au fost o comandă fermă, iar restul de 100 de milioane de doze au rămas ca opţiune, activată săptămâna trecută, dar cu termen de livrare încă neclar, precizează Reuters.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este aşteptată să avizeze în data de 6 ianuarie şi vaccinul produs de compania americană Moderna. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a cerut acestei instituţii europene să grăbească şi autorizarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, deja avizat în Marea Britanie şi vineri în India. Însă EMA a răspuns că este „puţin probabil” să dea acest aviz până la sfârşitul lunii ianuarie.

BioNTech speră să lanseze în februarie o nouă linie de producţie la unitatea din oraşul german Marburg, cu o capacitate de producţie de 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului. Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a promis într-un mesaj pe Twitter că va face tot posibilul pentru ca această unitate să-şi înceapă activitatea cât mai repede.

Guvernul de la Berlin, care a finanţat BioNTech în proiectul vaccinului cu 375 de milioane de euro, a respins apelurile externalizării producţiei prin cedarea licenţei de producţie către alte companii farmaceutice, invocând, la fel ca reprezentanţii BioNTech, complexitatea procesului de fabricare a acestui vaccin bazat pe noua tehnologie ARN mesager.

„Încercăm să găsim noi parteneri pentru cooperare în producţie. Dar nu este ca şi când în lume ar fi răspândite fabrici nefolosite care să poată produce de pe o zi pe alta vaccinul conform standardului de calitate”, a explicat directorul general al BioNTech. „Spre sfârşitul lui ianuarie ne va fi clar dacă vom putea produce mai mult şi în ce cantitate”, a adăugat el.

 

Comenteaza