ChatGPT, medic de familie? Ce riști când ceri diagnostice și tratamente de la roboți virtuali

ChatGPT, medic de familie? Ce riști când ceri diagnostice și tratamente de la roboți virtuali

Deşi ChatGPT are avantajul de a oferi instant informaţii uşor de înţeles, experţii avertizează că bazarea exclusivă pe AI pentru sfaturi medicale poate fi periculoasă.

Mulți oameni apelează la inteligența artificială generativă (AI) pentru a-i ajuta în viața lor de zi cu zi și profesională. ChatGPT este unul dintre cele mai cunoscute și disponibile instrumente AI generative: oferă gratuit răspunsuri personalizate, plauzibile la orice întrebare.

Un studiu realizat în iunie 2024 în Australia a relevat că o persoană din zece (9,9%) a cerut cel puțin un sfat medical de la ChatGPT în prima jumătate a anului trecut.

Datele studiului în care au fost chestionate peste 2.000 de persoane, arată că cei că proporția celor care folosesc ChatGPT pentru sănătate a fost mai mare în rândul celor care aveau un nivel scăzut de cunoștințe în materie de sănătate şi a celor din comunităţi lingvistice diverse, potrivit Science Alert.

Aproape jumătate dintre utilizatori (48%) au cerut informaţii despre diferite afecţiuni, iar 37% au vrut să afle ce înseamnă simptomele lor. Îngrijorător este că 61% au adresat întrebări care ar fi necesitat sfatul unui profesionist medical.

„În ciuda faptului că participanţii au declarat că au doar o încredere moderată în răspunsurile primite, mulţi continuă să folosească acest instrument pentru probleme medicale importante", subliniază cercetătorii.

Cele mai frecvente întrebări adresate ChatGPT au fost: informaţii despre o afecţiune medicală (48%), interpretarea simptomelor (37%), recomandări de acţiuni (36%) şi explicarea termenilor medicali (35%).

Fenomenul este în creştere. Potrivit studiului, 39% dintre cei care nu au folosit încă ChatGPT pentru sănătate intenţionează să o facă în următoarele şase luni.

Deşi ChatGPT are avantajul de a oferi instant informaţii uşor de înţeles, experţii avertizează că bazarea exclusivă pe AI pentru sfaturi medicale poate fi periculoasă. Au existat deja cazuri în care deciziile luate pe baza acestor sfaturi au pus în pericol sănătatea pacienţilor.

Cercetătorii recomandă utilizarea serviciilor specializate, precum liniile telefonice medicale gratuite, pentru întrebări cu risc mai mare şi subliniază nevoia urgentă de a dezvolta competenţe de „alfabetizare AI în domeniul sănătăţii" în rândul populaţiei.

Comenteaza