Cifre alarmante: Incidenţa cancerului de col uterin, de 2.5 ori mai mare în România decât media UE, iar mortalitatea de 4 ori mai mare
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Oct 2024, 14:18
- Sănătate
- Ascultă știrea
România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare împotriva virusului HPV din Europa și este pe primul loc în UE în ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Human Papilloma Virus (HPV) poate sta la baza mai multor tipuri de cancer, însă cel mai frecvent provoacă cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei, după cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar.
"Situaţia în România s-a îmbunătăţit considerabil în ce priveşte percepţia populaţiei, accesul la prevenţie prin vaccinare dar suntem încă pe locuri nedorite în ce priveşte şi incidenţa şi mortalitatea. Dacă mă refer doar la cancerul de col uterin, incidenţa este de 2,5 ori mai mare în România decât în media ţărilor Uniunii Europene iar mortalitatea de patru ori mai mare. Vedem din experienţa altor ţări că incidenţa poate fi redusă prin screening populaţional şi vaccinare. În România, atât depistarea cât şi prevenţia sunt încă la nivel foarte redus", a afirmat reprezentantul Fundaţiei Renaşterea la Aspen Healthcare Summit, eveniment organizat de Institutul Aspen România.
Ea a spus că un studiu publicat anul acesta arată că vârsta medie la care încep probleme de sănătate în România este 57,8 ani versus 63,6 ani în UE şi doar 80 de români din 1.000 efectuează investigaţii imagistice versus 240 la mia de locuitori în Uniunea Europeană. Potrivit acesteia, fundația pe care o conduce a inaugurat încă o unitate mobilă. Este dotată cu un mamograf digital şi transmite imaginile la centrul medical din Bucureşti, unde sunt citite și interpretate de medicul radiolog.
"Am fost în 72 de localităţi şi am efectuat 39.800 de investigaţii. Cred că dacă oferim acces gratuit la diagnostic, dacă investim în prevenţie, cum e vaccinarea, cum este depistarea precoce în cazul cancerului de col, putem îmbunătăţi cifrele în România. După experienţa noastră şi, cum v-am spus, este experienţa unor neprofesionişti, dar la firul ierbii ce putem face noi mai bine pentru a reduce decalajul în ce priveşte accesul la servicii de sănătate faţă de media ţărilor Uniunii Europene, closing the gabb, cum văd că este tema noastră, sunt campaniile de comunicare ţintite pentru programele de screening şi prevenţie respectiv vaccinare atât pentru populaţie, cât şi pentru specialişti din domeniul medical", a mai afirmat Mihaela Geoană.
Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal - în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian - 1 din 3 cazuri, cancer vaginal - în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar - aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian - peste 50%.
În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual, aceasta fiind cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii.
În acest moment în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat: 100% pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți) și 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani.