Clujul, printre judeţele cu cele mai puţine apeluri false la 112. Cum arată statistica pe ţară

Clujul, printre judeţele cu cele mai puţine apeluri false la 112. Cum arată statistica pe ţară
Clujul este unul dintre judeţele cu cele mai puţine apeluri false la 112 în prima lună a anului 2016, arată o statistică a Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Chiar dacă la nivel de comparaţie cu alte judeţe, Clujul se situează bine, aproape jumătate din apelurile efectuate în ianuarie la 112 au fost false. Mai exact, în prima lună a noului an în Cluj au fost înregistrate 37.457 de apeluri, dintre care 16.655 (adică 44,46%) au fost false. Mai puţine apeluri false se înregistrează numai în municipiul Bucureşti + judeţul Ilfov, cu un procent de 40,02%. La "coadă" se situează judeţele Gorj, Covasna sau Mureş, unde apelurile false pot depăşi 70-80% din total.

La nivel naţional, numărul de apeluri false se situează la circa 60 de procente, înscriindu-se în media înregistrată la nivel european, după cum precizează STS într-un comunicat de presă.

Începând cu anul 2008, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţii iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1000 de lei.

Pe de altă parte, potrivit unui raport al Comisiei Europene, România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacţie (sub 10 secunde) şi o acurateţe sporită în a localiza apelanţii 112.

Comenteaza