CNAS își dezvoltă platforma informatică. Românii își vor putea lua rețeta de oriunde din Europa și vor avea acces la propriul dosar electronic

CNAS își dezvoltă platforma informatică. Românii își vor putea lua rețeta de oriunde din Europa și vor avea acces la propriul dosar electronic

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va avea, în aproximativ doi ani, un nou sistem informatic, cu o capacitate de lucru "net superioară" actualei platforme, a anunţat, vineri, dr. Valeria Herdea, preşedinta CNAS.

Valeria Herdea a precizat că a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate - PIAS", care va permite ca, în termen de doi ani, cu ajutorul finanţării europene, CNAS să aibă practic un nou sistem informatic.

"Noua platformă informatică va cuprinde absolut tot ce este la acest moment, precum şi foarte multe noutăţi. Încercăm să facem în aşa fel încât un cetăţean român să-şi poată lua reţeta de oriunde din Europa, nu doar din România, să nu mai existe pe formă de hârtie.

În al doilea rând, se vor face demersuri în această nouă platformă încât fiecare cetăţean să-şi poată accesa propriul dosar electronic, dar şi de securizare a acestor date. Vorbim despre redimensionarea acestei platforme pe care noi o avem acum şi reînnoirea ei.

Se rescrie practic această platformă şi încercăm nu doar să o redimensionăm, dar să o facem interoperabilă, aşa încât toţi furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul unui pacient, în aşa fel încât să-l poată ajuta, să poată interveni şi să simplifice viaţa şi traseul pacientului", a explicat președintele CNAS, la bilanţul activităţii la şase luni de la preluarea mandatului.

Potrivit șefei CNAS, noua platformă va veni în ajutorul pacientului în ceea ce privește accesul la servicii medicale.

"Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale, inclusiv sistemul de programare, inclusiv sistemul de accesare a diverselor specialităţi. Sunt paşi importanţi care se fac, dar care durează foarte mult", a adăugat Valeria Herdea.

Sursa: Agerpres

Comenteaza