#COLECTIV | România are acum 34 de paturi pentru mari arși. Rafila: Vor fi 60. N-are rost să mințim, niciodată nu o să fie suficient

#COLECTIV | România are acum 34 de paturi pentru mari arși. Rafila: Vor fi 60. N-are rost să mințim, niciodată nu o să fie suficient

La 7 ani de la tragedia din Clubul Colectiv România are 34 de paturi pentru mari arși. Numărul acestora va ajunge la 60, dar nu va fi suficient în cazul unei tragedii de proporții, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„La nivel național există 300 de paturi pentru pacienții cu forme ușoare, cel mult medii ale arsurilor. Pentru tratamentul marilor arși există la nivel național 34 de paturi care sunt funcționale. Ele se găsesc la București, la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși și Spitalul Alexandrescu, unde sunt paturi pentru copii, la care se adaugă paturile de la Iași și Timișoara”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul a adăugat că urmează să fie suplimentate, dar că e nevoie și de personal pentru a asigura îngrijirea bolnavilor.

„Există și proiectele finanțate de Banca Mondială care ar trebui să aibă ca dată de finalizare anul 2024 (...), ceea ce ar face un total de circa 60 de paturi disponibile la nivel național”, a spus ministrul.

„Niciodată nu este suficient! Trebuie să fie foarte clar lucrul asta. N-are rost să mințim. Niciodată nu o să fie suficient, pentru că dacă apare un incident de mari proporții, cu zeci de victime, sigur că nu este suficient”, a conchis Rafila.

În urmă cu 7 ani, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde sute de tineri asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, a izbucnit un incendiu, iar focul s-a extins rapid, declansând iadul: în acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, alţi 162 au fost răniţi, iar în săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. 

Comenteaza