Condițiile de accesare a fondurilor europene pentru construcția spitalelor regionale, publicate de Ministerul Dezvoltării

Condițiile de accesare a fondurilor europene pentru construcția spitalelor regionale, publicate de Ministerul Dezvoltării

Ghidul Solicitantului pentru spitalele regionale, care conține condițiile de accesare a fondurilor europene pentru construcția acestor spitale, a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale. 

Cele trei spitale regionale - Cluj, Craiova și Iași - ar urma să fie construite de Guvernul României, proiectele urmând să fie co-finanțate din bani europeni. Ministerul Sănătății este responsabil de pregătirea proiectelor privind construcția spitalelor. 

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR) a publicat, în data de 10 iulie 2019, spre consultare publică, Ghidul solicitantului pentru Axa Prioritară 14 - Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgenţă, Prioritatea de investiţii 14.1 - Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de colectivităţile locale, Obiectivul Specific 14.1 - "Îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă", apelul de proiecte cu titlul POR/2019/14/14.1/14.1/1/SPITALE REGIONALE, COD APEL POR/105/14/1/Spitale Regionale. Eventualele observaţii şi propuneri pot fi transmise, la adresa regio@mdrap.ro, până la data de 24 iulie 2019 (10 zile lucrătoare). Eventualele observații și propuneri pot fi transmise, la adresa regio@mdrap.ro, până la data de 24 iulie 2019 (10 zile lucrătoare).

Ghidul solicitantului conține informații referitoare la specificitatea proiectelor, modalitatea de completare și de depunere a cererilor de finanțare, condițiile de eligibilitate, criteriile de evaluare, o descriere a etapelor de verificare şi contractare a proiectelor. De asemenea, sunt incluse instrucțiuni de completare a Cererii de finanțare de către solicitanți. Acțiunile eligibile ce urmează a fi implementate în vederea atingerii obiectivelor proiectului major și, implicit, a obiectivului specific se referă la construcţia și dotarea spitalelor de urgenţă regionale.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE prin FEDR și 1,5 miliarde de euro - contribuția națională. Autoritatea de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.

În ce stadiu se află proiectele pentru cele trei spitale regionale

Banca Europeană de Investiţii va oferii servicii de asistenţă tehnică pentru Ministerul Sănătăţii, pentru implementarea celor trei proiecte pentru Spitalele Regionale de Urgenţă. 

Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate şi aprobat, prin HG nr.290/ mai 2019, indicatorii tehnico-economici. Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregatire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.

Pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaţi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Comenteaza