Consilier sanitar, după primul caz cu variola maimuței în China: ''Să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii''

Consilier sanitar, după primul caz cu variola maimuței în China: ''Să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii''

Un înalt consilier sanitar chinez a recomandat oamenilor să evite contactul cu cetăţenii străini pentru a preveni astfel infectarea cu variola maimuţei după ce un prim caz a fost raportat în China continentală.

''Pentru a preveni o posibilă infectare cu variola maimuţei, precum şi ca parte din stilul nostru sănătos de viaţă este recomandat să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii'', a scris Wu Zunyou, epidemiolog principal la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China, pe pagina sa oficială de Weibo sâmbătă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Wu a îndemnat oamenii să evită un astfel de contact cu cei care au fost în străinătate în ultimele trei săptămâni, precum şi cu toţi ''străinii'', îndemnând la o atitudine vigilentă.

Mesajul său a fost larg distribuit pe reţelele de socializare în timpul weekendului, însă secţiunea de comentarii a postării iniţiale a fost dezactivată duminică şi în primele ore ale zilei de luni.

Unii internauţi, care au comentat la mesajul redistribuit sau la o versiune screenshot a mesajului iniţial, s-au întrebat de ce străinii din China, mulţi dintre ei rezidenţi de mult timp şi care nu au părăsit recent China din cauza COVID-19, sunt consideraţi mai periculoşi decât cetăţenii chinezi.

Wu nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a comenta acest subiect, trimisă luni pe contul său de social media.

Oraşul Chongqing (sud-vest) a înregistrat o infecţie cu acest virus vineri la o persoană care a sosit din străinătate, primul caz de variola maimuţei din China continentală în contextul recentului focar global al acestui virus.

Persoana infectată este un cetăţean chinez în vârstă de 29 de ani, care a călătorit cu avionul la Chongqing pe 14 septembrie venind din Spania, a precizat ulterior Centrul pentru controlul bolilor.

Riscul de transmitere este scăzut întrucât persoana a fost plasată în carantină la sosirea în Chongqing, a precizat comisia sanitară municipală într-un comunicat. Toate contactele apropiate au fost izolate şi plaste sub observaţie medicală.

Comenteaza