Controale suplimentare în scandalul dezinfectanţilor

Controale suplimentare în scandalul dezinfectanţilor
Ministerul Sănătăţii a dispus recoltarea de probe în vederea stabilirii concentraţiei şi a substanţelor active din dezinfectanţii utilizaţi în spitalele unde probele nu au ieşit conforme.

Premierul Dacian Cioloş, cel care a preluat, de altfel, interimatul la Ministerul Sănătăţii a stabilit o serie de direcţii de acţiune pe termen scurt la nivelul instituţiei. Mai exact, în ceea ce priveşte ancheta administrativa în cazul biocidelor, a fost dispusă măsura recoltării de probe în vederea stabilirii concentraţiei şi a substanţelor active din dezinfectanţii utilizati în spitalele unde probele de sanitatie nu au iesit conforme, la laboratorul ICECHIM.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate. Din cele 50 de unităţi în care au fost descoperite probleme, trei se află la Cluj-Napoca: Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, respectiv Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, unităţi medicale care, cel mai probabil, vor fi controlate din nou în această săptămână. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj nu au putut fi contactaţi pentru detalii suplimentare.

De asemenea, programul de control şi prevenţie în ceeea ce priveste utilizarea eficientă a dezinfectanţilor va continua, anunţă oficialii MS. Din punct de vedere al măsurilor administrative, vor fi verificate prin intermediul compartimentelor de audit contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii cu firma HexiPharma.

Potrivit unei analize a Mişcării Civice Iniţiativa România privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în ultimii ani, mai multe unităţi sanitare din Cluj-Napoca au achiziţionat produse ale firmei. Mai exact, potrivit unui document publicat, din anul 2007 şi până în 2015, la Cluj Hexi Pharma a câştigat 22 de licitaţii şi a fost implicată în alte peste 100 de proceduri de achiziţii publice directe, furnizând materiale sanitare şi medicamente în spitalele din municipiu.

La nivel legislativ, MS anunţă că vor fi modificate cu celeritate o serie de acte normative menite să îmbunătăţească controlul şi regimul utilizării biocidelor, respectiv OMS 10/2010 în sensul testării eficacităţii biocidelor la două laboratoare acreditate, completarea listei documentelor pentru obţinerea avizului de punere pe piaţă, precum şi depunerea periodică a două rapoarte de testare a eficacităţii biocidelor de către producător.

Totodată, va fi completată H.G. 617/2014, în sensul înăspririi regimului pedepselor aplicabile în cazul declaraţiilor de date false şi nerespectarea conţinutului substanţelor active de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a biocidelor.

 

Comenteaza