Coronavirus / Abrudean: “Creșterea era una așteptată”. De unde provin cazurile de la Cluj

Coronavirus / Abrudean: “Creșterea era una așteptată”. De unde provin cazurile de la Cluj

În acest moment, în cele două spitale dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca, se află internate 93 de persoane, dintre care 56 din județul Cluj.

“În ultimele 24 de ore au fost depistate 3 persoane pozitive COVID în județul Cluj, internate în cele două spitale, iar, ca noutate, avem 16 persoane pozitive asimtomatice care au fost externate în baza ordinului de ministrului Sănătății, numărul 555/2020, din care 13 din județul Cluj. Așa cum se întâmplă, de altfel, în toată Europa, persoanele pozitive asimptomatice încep să fie externate. La noi se întâmplă asta după ziua a 10-a de internare, urmând a fi supravegheate pe mai departe și izolate la domiciliu, în anumite condiții, rămânând în contact permanent cu medicii. Este o măsură menită să decongestioneze spitalele COVID, pentru că, după cum ați văzut, avem o creștere a numărului de cazuri. Dacă în urmă cu două săptămâni discutam de o scădere drastică, în județul Cluj ajunsesem la 31 de cazuri internate, astăzi suntem la 56 plus cei 13 externați, deci, 69 pozitive. Cresterea se datorează măsurilor de relaxare treptată luate, astfel că putem spune că această creștere este una așteptată, a spus prefectul Mircea Abrudean.

În prezent, la nivelul județului sunt 1.275 persoane în autoizolare la domiciliu și 10 se află în carantină, însă prefectul spune că noile cazuri de infectare cu COVID-19 apărute în ultima săptămână nu provin din rândul acestora.

“Nu provin din rândul carantinaților sau izolaților la domiciliu, sunt cazuri identificate în general ca urmare a spitalizării sau tratării în ambulatoriu, persoane care prezentau anumite simptome și au fost testate și identificate pozitiv. De asemenea, avem și foarte multe persoane asimptomatice care se încadrau pe algoritmul de testare – pacienți oncologici sau cu un alt grad de risc – au fost testați și depistați cu COVID-19, deci, în ultima perioadă, nu am avut persoane din izolare sau din carantină care să fie pozitivi. (...) Practic acum nu putem vorbi decât de o transmitere comunitară, nu mai avem doar pacienți care provin din 'zonele roșii', cum era la începutul lunii martie, acest virus s-a răspândit, putem identifica persoane asimptomatice care sunt purtătoare și care au primit virusul din diverse surse, putem vorbi și de, să zicem, o contribuție la anumit nivel a faptului că s-au deschis terasele, de exemplu, hipermarketrile sau mall-urile, dar aici discutăm de nerespectarea regulilor de distanțare socială, de faptul că acele persoane nu purtau mască, nu s-au dezinfectat, nu s-au spălat pe mâini”, a explicat Abrudean.

Comenteaza