Coronavirus / Cinci întrebări și răspunsuri despre vaccinare și tulpina Delta

Coronavirus / Cinci întrebări și răspunsuri despre vaccinare și tulpina Delta

Expertul în sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș, a postat pe Facebook un infografic de la Johns Hopkins cu răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea anti-COVID și tulpina Delta.

Profesorul clujean a postat pe pagina sa de Facebook răspunsurile la câteva întrebări în legătură cu vaccinarea, cea de-a treia doză și tulpina Delta, preluate dintr-un infografic de la Johns Hopkins:

  • Sunt complet vaccinat(ă) - ar trebui să fiu îngrijorat(ă) de tulpina Delta?

Dacă ești complet vaccinat(ă) și trăiești într-un loc cu rată mare de vaccinare, nu ai motive de îngrijorare.

Dacă locuiești într-un loc în care numărul de cazuri noi crește sau dacă trăiești cu cineva care are risc mare de simptome severe în caz de infecție COVID-19, este indicat să porți masca și să practici distanța socială în spațiile aglomerate.

  • Ar trebui să fiu preocupat(ă) de a 3-a doză?

Nu! sunt dovezi suficiente că vaccinurile autorizate protejează împotriva simptomelor severe, internărilor sau deceselor.

  • Vom avea nevoie vreodată de a 3-a doză?

Probabil în viitor. Dovezile arată că imunitatea în urma vaccinării durează semnificativ mai mult decât cea dobândită în urma infecției.

Este posibil să avem nevoie de o a doua generație de vaccinuri anti-COVID, în cazul în care apar tulpini rezistente la vaccinurile de acum.

  • Sunt invincibil(ă)?

Nu. Este posibil în continuare să devii pozitiv(ă) și să ai simptome COVID, chiar dacă ești vaccinat(ă) - este însă foarte puțin probabil că vei fi bolnav(ă) grav sau că vei transmite virusul mai departe.

  • Încă mă gândesc dacă să mă vaccinez - ce ar trebui să știu despre Delta?

Avem dovezi solide în acest moment că Delta este mult mai infecțios decât celelalte tulpini COVID, ceea ce te pune la risc mai mare să te îmbolnăvești, chiar dacă numărul de cazuri nu e mare.

Ar trebui să te vaccinezi cât mai repede, să porți mască și să eviți spațiile interioare aglomerate (până când ești complet vaccinat(ă)).

 

Comenteaza